3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
ЛюбопитноМотоциклетна индустрияНовиниСВЯТ

60-хиляден протест на френските мотоциклетисти срещу техническите прегледи

FFMC или Федерасион Франсез де Мотар он Колер (Френската федерация на ядосаните мотористи) организира масови протести във Франция срeщу задължителните технически прегледи за мотоциклети, които влязоха в сила от април тази година.

Протестиращите отново изказаха публично причините за противопоставянето си срещу законодателната мярка, която според тях е ненужно ограничаваща. Според FFMC само 0,3% до 0,4% от произшествията са свързани с технически дефект на машините, в сравнение с 30% от произшествията, които са причинени от лоши пътни условия и повредена настила – дупки по асфалта.

През целия април многолюдни протести превзеха не само Париж, но и цялата страна

Общо около 60 000 мотористи във Франция са демонстрирали своето противопоставяне на планираните задължителни технически проверки на мотоциклетите.

Протестите стигнаха до такава крайност, че FFMC трябваше публично да се разграничи и да осъди нападение и палеж върху пункт за технически прегледи, който доведе до значителни материални щети. Инцидентът е от полунощ на 25 април. Извършителите напълнили мотоциклетни гуми с парцали и ги запалили, което довело до щетите. 

FFMC, които са член на FEMA, Федерацията на европейските мотоциклетни асоциации, сега планира да лобира пред френското правителство, макар перспективата за отмяна на наредбата да не изглежда вероятна.

Досега мотоциклетите във Франция не подлежаха на контролен преглед

За разлика от България, където мотоциклетите са длъжни да преминават технически преглед на всеки 2 години, във Франция това не бе задължително. Сега, според новия закон, френските машини ще трябва да минават на преглед веднъж на 3 години. Очакваната цената е около 50 евро.

Въпреки тези условия френските мотоциклетисти не са съгласни с новата наредба, влязла в сила в началото на месеца. Макар мото паркът на французите да е много по-нов от българския, все пак ни се струва малко пресилено въобще да отсъства технически контрол.

Източници:

  • FEMA
  • Motomag.com, Франция

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button