3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
EICMARoyal EnfieldМОТОМото изложенияМотоциклети

Електрифициран Himalayan? – За да чувате звуците на природата! (галерия)

Който очаква Royal Enfield да е симпатичен малък нишов производител, греши напълно. Традиционната индийска марка е лидер на световния пазар в сегмента на мотоциклетите в среден клас с работен обем между 250 и 750 кубика! Това вероятно говори достатъчно за състоянието на ресурсите в компанията и съответно наличието на отдели, които се грижат за технологичното бъдеще на продуктовата линия.

Royal Enfield Electric Himalayan Him-E 2024 

Him-E е чисто електрически ADV прототип, който се използва от Royal Enfield за разработване на електрическо задвижване за следващо поколение на марката. Твърди се, че моторът е изпитван и фино настроен в аеродинамичния тунел. Освен това е подложен на интензивни тестове на всякакви терени, както се очаква за един „хималаец“.

Най-интересното в концепцията е батерията, която както се вижда от снимките, представлява структурен елемент на самия байк, част от рамата. Оборудван е с обърната предна телескопична вилка и моноамортисьор отзад, с гуми с телени спици – съответно 21 и 18 инча, подходящи за суровите терени на Ладакх. 

От Royal Enfield не са разкрили точните технически спецификации на Himalayan EV. Компанията обаче спомена, че прототипът е в процес на разработка през последните 18 месеца и на негова база може да бъде създаден сериен мотоциклет в бъдеще.

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button