EICMAHondaИновацииМОТОМото изложенияМотоциклети
Актуално

Обновените CB650R и CBR650R получават иновативния E-Clutch на Honda (видео)

Голият CB650R на Honda и неговият брат, CBR650R, получават освежаване на стила и нова технология за 2024-а моделна година. Уникалният външен вид на Neo Sports Café на CB650R е еволюирал, за да го направи още по-динамично изглеждащ. Новият LED фар е стремително наклонен, радиаторът се е сдобил с нови капаци, задният обтекател се е заострил и е с нова задна светлина.

При неговия събрат CBR преработените двойни LED фарове са съчетани с актуализирани горни и долни обтекатели и като цяло е увеличена чистата спортна привлекателност на CBR650R. И двата мотоциклета разполагат с Honda RoadSync свързаност с нов 5-инчов пълноцветен TFT екран, проектиран за оптимална четивност в ярки слънчеви дни.

CB650R

Honda E-Clutch

CB650R и CBR650R са и първите мотоциклети на Honda, които се предлагат с иновативната технология Honda E-Clutch. Това е първият в света напълно автоматичен мотоциклетен съединител с много предавки, проектиран да превърне начинаещите ездачи в експерти.

Honda E-Clutch премахва необходимостта от използване на лоста на съединителя за превключване на скоростната кутия нагоре или надолу. Мотоциклетистът просто трябва да задейства педала за превключване на предавките за ултра-бързи, последователни смени на предавките, точно като при използване на бърза предавка.

По време на смяната на предавките, той използва хармонизирана комбинация от работа с „полусъединител“, прекъсване на впръскването на гориво и контрол на запалването. Така се елиминира шокът при превключване на предавките.

Лостът на съединителя също не е необходим при потегляне или спиране. Системата E-Clutch на Honda се активира още при включването на двигателя и управлява плавно и потеглянето и спирането. Ако водачът желае, той може да използва лоста на съединителя както обикновено. Изключването на системата при конкретно каране е възможно.

Обновените CB650R и CBR650R получават иновативния E-Clutch на Honda (видео)

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button