ДАКАРДакар 1983Ретро хроникиСпорт

Дакар’83: Заслепени от пясъчната буря в пустинята Тенере. Печели BMW R80GS

1983

Легендата за рали Дакар продължава да се пише и през 1983 г. в 5-тото издание на суровото състезание.

За първи път ралито пресича пустинята Тенере

Тя все още е непознато безкрайно море от пясък, което кара състезателите и зрителите да мечтаят за нови приключения. Блянът обаче бързо се превръща в кошмар за някои пилоти. Естествените природни стихии се развихрят с пълна сила. Попаднали в ужасна пясъчна буря, без никаква видимост, цели четиридесет пилота се губят в пясъчната мъгла. За щастие организаторът и жива легенда Тиери Сабен буквално долита, за да окаже помощ и в рамките на четири дни всички са намерени живи и здрави, благодарение на хеликоптера на Тиери.

Никол Метро, ​​една от състезателките от 1982 г., прави следното сравнение:

„Тиери Сабен сякаш е Бог, който наблюдава своите овце от хеликоптера си във висините и тръгва да търси онези, които са изгубили своя път.“

Организаторът от своя хеликоптер. По късно през 1986 именно инцидент с хеликоптер ще стане причина за кончината му. / Снимка: www.parisdakar.it

Всички тези трудности и обрати обаче, помогат за утвърждаването на легендата за Дакар, както и изграждат ореола на железен боец на Убер Ориол и неговото BMW GS. Той печели етапа „Ténéré“ с повече от час преднина пред останалите пилоти. 

Убер Ориол – по-бърз от пясъчните ветрове

През 20-те дни на рали рейда са преминати 14 етапа и общо около 12 000 км, от които 5210 км специални – през Франция, Алжир, Нигер, Горна Волта, Кот д’Ивоар, Мали, Мавритания и Сенегал, като, разбира се, стартът отново е даден в Париж на 1 януари.

В състезанието взимат участие общо 385 екипа (241 автомобила, 139 мотоциклета и 12 камиона), а до финала стигат 123 (84 автомобила, 29 мотоциклета и 8 камиона). Одисеята печелят белгийският автомобилен състезател Джаки Икс и французинът Убер Ориол при двуколесните. При камионите победител е французинът Жорж Гроан. Все още липсва отделно класиране в тази категория, като тежкотоварните са заедно с автомобилите. 

Лада Нива заема престижната втора позиция при автомобилите с пилоти Андре Тросат, Франция
и Ерик Бриавоан, Франция / Снимка: dakardantan.com

Този път няма предвиден почивен ден, но свирепата пясъчна буря води до отпадането на няколко скоростни отсечки и се стига до принудителни три дни почивка. Финалът е на 20 януари на розовия плаж в сенегалската столица Дакар.

Знаменитости – VIP участниците

Безспорно големите VIP-ове на състезанието са бившият състезател от Формула 1 Джаки Икс и комедийният актьор Клод Брасьор, за които това е трети опит след 1981 и 1982. Те най-накрая успяват да спечелят и то по брилянтен начин със своя Mercedes 280. По-късно Брасьор си припомня пред микрофона на френското радио Европа 1:

„Бяхме на ски с куп приятели, включително Джаки Икс. Член на групата предложи да спрем да караме по-рано, защото иска да гледа спортна програма по телевизията. Седнахме да гледаме и след края видяхме репортаж за някакво ново състезание – ралито Париж-Дакар. Беше глупост, хареса ми“, шегува се актьорът. От дъното на стаята един от приятелите му подвиква: „Знам двама, които ако не бяха толкова капризни, щяха да се пуснат!”

На следващия ден Джаки Икс пита Клод: „Хей, какво мислиш за глупостите, за които си говорихме снощи?“.

Така Брасьор става втори пилот, без никакъв състезателен опит. Клод все пак поискал съвет от Жан Тод, който по-късно ще стане мениджър на отбора на Ferrari във Формула 1. Явно е получил ценни съвети, защото двойката Брасьор и Икс, освен звездна, се превръща и в много успешна, като в края на краищата печели състезанието.

Клод Брасьор се появява в повече от 110 филма и получава два Сезара, той и е истинска звезда в франкофонския свят. Негов кръстник е Ърнест Хемингуей. Брасьор почива на 22 декември 2020 г.

Инцидентите

На 14 януари, по време на етап от Ин Гал до Корхорго близо до Лео, Горна Волта, загива френският мотоциклетист Жан-Ноел Пиньо.

Сирил Невьо: през 1984 г. се връщам с кола!

В края на петото издание на Париж-Дакар, спечелено от Ориол, неговият основен антагонист Сирил Невьо заявява:

„Не знам дали ще се върна на мотоциклет – казва 26-годишният състезател – мотоциклетистите в това състезание са принудени да рискуват твърде много и огромен брой от тях се чупят. Да не говорим за опасността от фатални инциденти, както се случи и тази година, за съжаление. Тази ситуация ме накара да се замисля дали през 1984 г. някой няма да реши да сложи волан в ръцете ми, вместо кормило.“

Статистика и факти

Старт 1 януари 1983
Град Flag of France.svg Париж
Финал 20 януари 1983
Град Flag of Senegal.svg Дакар
Етапи 14
Дължина общо 12 000 км
Дължина сп. отсечки 5210 км
Държави Франция, Алжир, Нигер,
Горна Волта, Кот д’Ивоар,
Мали, Мавритания, Сенегал
Участници коли 241
Участници мотори 132
Участници камиони 12
Победител коли Flag of Belgium (civil).svg Джаки Икс
Победител мотори Flag of France.svg Убер Ориол
Победител камиони Flag of France.svg Жорж Гроан

29 от 132 мотоциклета завършват състезанието.

Генерално класиране при мотоциклетите
Място Състезател Марка
1 Flag of France.svg Убер Ориол Flag of Germany.svg BMW
2 Flag of France.svg Патрик Дробек Flag of Japan.svg Honda
3 Flag of France.svg Марк Жано Flag of Japan.svg Suzuki
4 Flag of Belgium (civil).svg Оливие Къркпатрик Flag of Japan.svg Yamaha
5 Flag of France.svg Серж Баку Flag of Japan.svg Yamaha
6 Flag of Belgium (civil).svg Ален Спира Flag of Japan.svg Honda
7 Flag of France.svg Жан-Клод Оливие Flag of Japan.svg Yamaha
8 Flag of the Netherlands.svg Ане Киес Flag of Japan.svg Yamaha
9 Flag of France.svg Ж.-К. Мореле – „Фенуил“ Flag of Germany.svg BMW
10 Flag of France.svg Сирил Невьо Flag of Japan.svg Honda
Мари Ерто е първата жена достигнала финалната линия в Дакар през 1983 г. Тя финишира на 15-та позиция със своята Yamaha!

Видео

https://www.youtube.com/watch?v=hFTdcRDpg5U

Предишни издания:

Дакар 1982: Изгубени в пустинята. Honda с първа победа


Източници:

  • www.motorpasion.com
  • bg.wikipedia.org
  • www.parisdakar.it
  • www.dakar.com
  • motormania.inf
  • www.dakardantan.com

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button