Беломорски проходМЕТЕОМото туризъмПътна обстановка
Актуално

Беломорският проход ще е готов през февруари – гърците обещават красив панорамен път

Строителните дейности по ГКПП „Рудозем- Ксанти“, за които ви писахме по-рано през годината, вървят по график и ако продължат с тези темпове, той ще е готов до края на февруари 2021 г., информира областният управител на Смолян Недялко Славов, цитиран от областната пресслужба.

Самото отваряне на ГКПП между Рудозем и Ксанти е въпрос на политическо решение и ще зависи от степента на завършеност на съпътстващата инфраструктура, смята областният управител. Строителството на пункта започна на 24 януари, а съгласно договора срокът за изпълнение е 365 дни, макар че поради обилни валежи и неблагоприятни метеорологични условия е имало периоди на спиране на работа.

Възраждането на стария Беломорски проход е проект на над 20 години, като от българска страна трасето на границата е изградено, а по настоящия проект ангажимента на България е да изгради един километър трасе до самата граница и сградния фонд на КПП-то.

От гръцка страна проектът е доста по-сложен, защото теренът е изключително предизвикателен и трябва да се изградят цели 9 км от границата до с. Димарио. Именно тези 9 км гърците твърдят, че ще бъдат изключително панорамни, като по проект са предвидени 11 моста с обща дължина приблизително 855 метра и два единични двупосочни тунела с обща дължина 273 метра.

Пътят от границата до Ксанти ще бъде уникален и един от най-живописните маршрути към плажовете на Бяло море, обещават гърците. Според медиите в южната ни съседка инженерните решения са на топ ниво. Работи се в много труден релеф, дори повече от този след Маказа. Новият път е близо 9 км, с габарити от 7,5 до 10,5 метра с проектна скорост 40-50 км в час.

Неприятната новина е, че поради изменение в проекта, и по-специално в мостовите съоръжения, гърците ще забавят строежа и пусковият срок е отложен за май 2021.


Междувременно изграждането на шосето повдигна въпроса за важния проект за обходния път на гр. Рудозем. Очаква се с пускането на КПП „Елидже“, което е другото име на Беломорския проход, трафикът да се увеличи. Настоящото трасе минава през центъра на града и притесненията на рудоземчани са съвсем разбираеми.

За щастие паралелно с КПП-то ударно е даден ход на реконструкцията на второкласния път II-86, като с това трафикът ще бъде изведен от центъра на града, обещават от АПИ. Пътната настика ще бъде подменена, ще се разшири габарита на пътя, предвижда се укрепване на множество подпорни стени и свлачища,  изграждане на две нови големи съоръжения  – виадукт и мост, както и рехабилитирането на съществуващ мост надр. Арда.

Самото заобикаляне на Рудозем ще става посредством кръгово, отбиващо към промишлената зона на града и по виадукт над река Чепинска ще подминава града.

Свидетели на ремонтите по път II-86 бяха и членове на групата на meteo-ride.com във фейсбук Road Conditions and Weather for Bikers, където получавахме пътни доклади за състоянието на пътя и фазата на реконструцията. 

Възраждат Беломорския проход с КПП Рудозем-Ксанти

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button