Беломорски проходБългарияМото туризъмПланински проходиПътна обстановкаТрасета

Възраждат Беломорския проход с КПП Рудозем-Ксанти

Добра новина от Родопите за всички любители на живописните пътища и ловци на проходи, независимо дали са с мотоциклет, велосипед, даунхил скейт или кола.

Възражда се Беломорският проход, който в миналото е имал огромно значение за българите в Беломорска Tракия, но след отделянето й от България през 1945 година се превръща в строго охраняема военна зона, външна граница на двата полюса от студената война. Трасето е било ключово по направлението Пловдив – Ксанти и дори в периода между Балканската и Първата световна война, когато Беломорска Тракия е част от България, се планира изграждането на железопътна линия през прохода, като е построен участъкът от Пловдив до Асеновград.


На 16.05.20 година се случи нещо историческо – работниците от двете страни се срещнаха на върха при бъдещия контролно-пропускателен пункт, където ще бъде и най-високата точка на прохода, на около 1100 м н. в., изцяло на българска територия. До там ще ви отвежда продължението на републикански път II-86 от Рудозем, което на практика беше готово още преди години, с изграждането на 5,5 км панорамен път от разклона за с. Чепинци до границата. Проектът бе изпълнен след споразумение с южната ни съседка за този пункт, което датира още от 1995 г. Сега българският ангажимент е да се изгради само 1 километър  път и целия сграден фонт и инфраструктура около пункта.

Шосето ще е с три ленти за движение с широчина – две по 3,50 метра, една по 3 метра и два банкета по 1.50 метра. Пунктът ще е доста по-голям от Маказа и ще разполага с две площадки, три административни сгради, две контролни кабини, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, хале за щателна митническа проверка, навес с метална покривна конструкция, осова автомобилна везна за обслужване на ГКПП.

От своя страна гърците закъсняват с няколко години, като трябва да изградят около 10-на километра от с. Димарио (Димари) на 756 м н. в., откъде пътят ще продължи на юг по долината на река Сушица (Компсатос) за град Ксанти. Срокът за изпълнение на проекта е до края на 2020. Този срок обаче може и да се окаже амбициозен, тъй като гръцките партньори спряха строителството за близо два месеца, поради това че цялата община беше поставена под карантина заради пандемията от Covid-19.

Приблизителен маршрут от гръцка страна

Хубавата новина е, че след великденските празници мобилизацията е сериозна и съседите напредват бързо. Така че ако не в края на тази година, то със сигурност в началото на 2021 може да станем свидетели на исторически момент за двете държави и за местното население – възстановяването на Беломорския проход, който има важно търговско-транспортно значение за региона още времето на Византия и Първата Българска държава. Това ще повлияе положително на туризма и икономиката, но отваря други въпроси, на които предстои да се търси решение. Очаква се трафикът по трасето да е интензивен, особено в летните месеци, което ще наложи изграждането на обход на гр. Рудозем, за да се запази спокойствието на градската среда.

Едно е сигурно – за нас мото пътешествениците новината е изключително добра, а екипът на meteo-ride.com няма търпение да направи ревю на трасето и да изработи стикер на прохода.


Източници:

  • Снимки: Рудозем днес
  • Инфо: Марица.бг
  • Инфо и снимки: Градът.бг
  • Уикипедия.бг

СТИКЕР Makaza Pass, Шосе 5

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Свързани статии

Back to top button