Зимни мото пътешествияМото пътешественициМото туризъмРекорди

С Yamaha R1 до Северния полюс?! Жак Лукасен отново се готви да ни изуми

Едно пътуване от над 5000 км при –40°C!

Легендарният холандски мото пътешественик Жак Лукасен подготвя своята Yamaha R1 модел 2001 г. за екстремните условия на маршрута от Аляска до Северния полюс. На Жак, който е известен с това, че обича да мото пътешества с пистови мотоциклети в екстремни условия, ще му трябват три години, за да осъществи това пътуване.

Летящият холандец се готви да стигне до Северния полюс на три етапа, като тръгне от Анкъридж, Аляска. Началната датата е закована в календара за януари 2021 г. , като това ще е първият етап, вторият ще започне през следващата година, а етап 3 е планиран за 2023.

На Жак ще са му необходими три години, за да завърши приключението, тъй като може да кара върху леда само когато той е солидно замръзнал. Така че ще има кратък прозорец – месеците януари, февруари и март, когато е достатъчно студено.

Откаченият маршрут

Етап 1: Анкъридж, Аляска до Туктояктук, Канада – 1800 км. През този етап Жак ще стигне от южното крайбрежие на Аляска до северното крайбрежие на Канада, където Северна Америка граничи с Арктическия океан. Целта на тази част от пътуването основно ще бъде да даде възможност на Лукасен да свикне с климата и модификациите на R1-цата.

Етап 2: Туктояктук до остров Уорд Хънт – 2400 км. В този участък всичко зависи от състоянието на леда, като навигационните умения на Жак ще са ключови, защото ще трябва да се ориентира в една ледена пустиня. Може би тук ще му трябва местен водач, който да познава добре обстановката, климата и характера на леда.

Етап 3: Остров Уорд Хънт до Северния полюс – 800 км и отгоре. По маршрута ще има участъци с открита вода, а Лукасен ще кара своя Yamaha R1 по полярния лед. Ще трябва да достигне Северния полюс, като кара над 800 км на север по права линия.

Предизвикателствата

Първото предизвикателство, пред което ще се изправи Жак Лукасен, е екстремната температура, която може да достигне -40°C. Затова той ще вземе със себе си агрегат с допълнително гориво и топлинен пистолет, за да се топли. Освен това Жак всъщност се надява температурите да останат ниски, за да не се натъкне на открити води или да пропадне в кухини в леда.

Лусакен ще трябва да включи в екипа си някой, който непрекъснато да наблюдава времето и сателитните снимки за движения и размествания в леда. Друга опасност ще са полярните мечки, от които той ще трябва да намери начин как да се пази.

Бюрокрацията и логистиката

За подобно пътуване до самия Северен полюс трябват определени документи и разрешителни, защото всичко трябва да бъде публично и легално, за да го отразят медиите и Рекордите на Гинес. Освен това Жак трябва да си намери помощно превозно средство с водач и да си подсигури варианти за спешна спасителна операция. А за последния участък от вледеняващото му приключение ще му трябва и кучешки пряг, който да го следва, защото едно моторно превозно средство няма да може да му окаже помощ поради екстремните условия.

Предишните зимни пътешествия

Жак Лукасен се подготвя за това приключение вече 13 години. И кой друг би могъл да го направи, след като именно той е един от доайените на пътуването с мотоциклет в зимни условия – с пътешествията си до Нордкап в Норвегия и Дедхорс в Аляска – най-северните точки, до които достига път, съответно в Европа и САЩ.

Между януари и март 2009, заедно с германската мото пътешественичка Дорис Вийдеман, той изминава разстоянието от 16 000 км между Кий Уест, Флорида (най-южната точка на континенталната територия на Съединените щати) до Дедхорс в Северна Аляска.

През март и април 2013 г. Жак изминава маршрута наобратно – от Аляска до Флорида. Като този път обаче, в началния етап на пътуването, избира да кара железната си Yamaha по замръзналото Бофортово море, влачейски след себе си шейна.

Мотоциклетът

Лукасен ще яхне своята любима Yamaha R1 2001, която е прекръстил на “aRctic 1” за случая. Мотоциклетът е силно модифициран, за да издържи предстоящите предизвикателства, които включват каране през полярната ледена шапка при -40°C. В общи линии само рамата и двигателят от оригиналния модел са използвани като начална основа за изграждането на мотоциклета.

Предстои да бъдат произведени още доста компоненти, отговарящи на изискванията за пътуване в такива условия. R1-цата е оборудвана с широка 30-сантиметрова предна гума и 60-сантиметрова задна, създадени за превозни средства, които се движат в сняг или кал. За да управлява мотора, предната гума разполага с изпъкнал протектор по ширината си. Жак избира по-широки гумите, защото при прекосяването на заледената морска повърхност през 2013, установява, че тогавашните не се справят достатъчно добре в екстремните условия.

Освен това скоростта на задното колело е намалена с 60%, а максималната скорост на супермотора е 25 км/ч.

Също така охлаждащата система е модифицирана, за да се справи с ниските температури, тъй като обикновеното моторно масло се втвърдява при -25°C. Тя е с нов радиатор с увеличен капацитет на охлаждане, който е изцяло покрит отпред и отстрани, така че да не влиза вятър.

Всяка сутрин Yamaha-та ще трябва да се подгрява, като за целта Лукасен ще носи със себе си агрегат, с който ще загрява охлаждащата система и карбураторите.

Модифицираната Yamaha R1 ще тегли след себе си 150-килограмова шейна, пълна с инструменти, консумативи, храна, дрехи, спално оборудване и малко гориво. Останалата част от необходимо гориво ще бъде в помощното превозно средство.

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button