АнализиМотоциклетна индустрияФАКТИ
Актуално

Пазарът на мотоциклети нараства с 24% в Европа. Спад в България, Финландия и Швеция

През първата половина на годината в Европа са регистрирани 913 410 превозни средства, принадлежащи към категорията моторизирани двуколесни. Това е 24 процента повече в сравнение със същия период на миналата година.

Увеличенията са впечатляващи: 24,2% в сравнение с първата половина на 2020 г. и 6,5% в сравнение с първата половина на 2019 г. Според motorcyclesdata.com, когато се разглеждат поотделно, почти всички европейски пазари на мотоциклети бележат ръст, с изключение на Швеция (спад с -25%), Финландия (-19%) и, за наше съжаление, България (-5%).

Възходът в Европа се дължи не само на застоя в Европа през първата половина на 2020, защото броят на продажбите надвишава и първата половина на 2019 г., когато нямаше пандемична ситуация. Основната причина, отчитат анализаторите, е в търсенето на индивидуална мобилност, което отново е тясно свързано с пандемията. Особено в по-големите европейски градове, хората предпочитат да се придвижват сами с мотоциклет, отколкото с автомобил или градски транспорт. Пътуването сам в автомобил е икономически и екологично необосновано, а градският транспорт предполага досег с повече хора, което мнозина предпочитат да избягват.

Графика/meteo-ride.com

Общо 913 410 нови бройки са регистрирани в Европа през първата половина на тази година, при което не само двуколесните превозни средства са включени в статистиката, но и мобилните триколесни и някои четириколесни превозни средства като например АТВ-тата.

Honda остава лидер на пазара

Honda отново са лидери на пазара със 132 905 продажби (+38,9%), следвани от Yamaha с 95 293 (+17,2%) и Piaggio Group (Aprilia, Moto Guzzi, Vespa) с 90 675 (+22,9%).

Настъпващите китайски марки или брандове с китайски капитал зад гърба си бележат най-значителен ръст и са непосредствено след голямата тройка, спомената по-горе – Zontes (+730%), Benelli (+88%), NIU (+97%) и V-Moto (+107%) отчитат най-голямото нарастване в продажбите в сравнение със същия период на предходната година.

От традиционните тайвански марки изненадващо SYM са се устремили към нов рекорд за всички времена. Глобалните регистрации в края на май 2021 г. са 254 458, което е с 16% повече в сравнение със същия период на 2020 г. и с 11,3% в сравнение с 2019 г. В Европа ръстът на SYM също е шеметен (+43%).

Harley-Davidson бележи ново дъно в Европа, но с възход в САЩ

От големите брандове Harley-Davidson отбелязава спад (-24,2%), което вероятно се дължи на завишените вносни мита. За следващия период компанията много разчита на вече представения и фигуриращ в повечето шоуруми Pan America, който целево е ориентиран към европейския потребител, като конкурент на BMW GS.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

На домашния пазар Harley-Davidson се представя много добре с ръст от +37,5%. Щатският пазар като цяло също бележи ръст и процентите са стабилни +19,4% спрямо 2020 г. и +33,8% спрямо 2019 г.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Добро световно представяне на Triumph, Royal Enfield започва да продава все по-добре в Европа

Triumph регистрират много силно първо полугодие, като глобалните регистрации надскочиха очакванията и заковаха на 43 111 (+50.7% спрямо 2020 г. и +24.3% спрямо 2019 г.). Прогнозите за годишните продажби са за около 75 000 единици.

Въпреки това в Европа Triumph са все още далеч от големите продажби, които регистрират лидерите, но определено компанията е в подем, като отчита стабилен ръст в Европа от +24%.

Triumph Speed Triple RR 1200

Резултатите на Royal Enfield в световен мащаб са отрицателни, но изключителни на европейския пазар, като продажбите са нараснали с 30,9% (спрямо 2020 г.) и отбелязват невероятен успех в държави като Италия (+135%), Франция и Великобритания. 

Прогноза за второто полугодие

Малко вероятно е увеличението през втората половина на годината в сравнение с предходната да бъде отново толкова значително. Една от причините е, че в края на 2020 търговците акцентираха усилено върху продажбите и регистрацията на мотоциклети, отговарящи на стандарта Euro 4, които нямаше да могат да продават от началото на 2021. И това направи първите месеци на 2021 значително по-слаби по отношение на продажбите, в сравнение с началото на 2020. Въпреки това в заключение можем да кажем, че мотоциклетизмът процъфтява.

България и другите

Нещо, което не важи за България, където има спад. Не би трябвало една южна страна със сравнително дълъг мото сезон да има такъв негативен резултат и да се нарежда до северни държави като Швеция и Финландия.

А ако отчетем факта, че в тези страни жизненият стандарт е значително по-висок и трудно можем да направим точно сравнение, да погледнем данните за Южна и Централна Америка. За първия период на 2021 година те са просто сензационни – там се наблюдава истински бум! 16 държави от региона отчитат положителни резултати – Колумбия с ръст от 57%, Мексико – 30%, а Парагвай рекордни 154%. Но трябва да отбележим освен това, че в тази част на света допълнителни фактори също оказват влияние за тези резултати, като например наличието на огромен брой местни производители и заводи на някои от големите марки.

Също така в България самото придвижването на две колела в градската среда все още не е толкова предпочитано. Нужно е популяризиране, обществени и корпоративни кампании за двуколесното придвижване като алтернативна градска мобилност. Скутерите са сериозен пазарен дял в държавите от ЕС, а в България те все още са слабо застъпени. Такъв тип машини, в диапазона 50-250 кубика, са със сравнително ниска цена в шоурумите. Освен всичко останало, те имат нисък разход на гориво, отделят по-малко вредни емисии и са доста практични.

Sym Jet X 125

За жалост, нямаме данни какво се случва на вторичния пазар. Но предвид повишаването на търсеното в Западна Европа би могло да се предположи известно вдигане на цените на употребяваните мотоциклети, обстоятелство, от което, както сочат данните, мотоциклетните представителства не са успели да се възползват през този период.

Да се надяваме, че втората половина на годината, както и следващата ще бъдат по-успешни за българския мотоциклетен пазар.


Източници: Mortorcycledata и Motorradonline.de

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button