GasGasДАКАРДакар 2022Спорт
Актуално

Дакар’22, Е6: GasGas на върха – Сандърс побеждава, а Съндърланд води преди деня за почивка

Австралийският състезател на GasGas Сандърс, за който това е едва второ участие в рали Дакар, беше обявен за победител в етап 6, тъй като дневната обиколка от 421 км около Рияд беше прекъсната в първата зона за неутрализация след 101-я километър.

Преждевременното спиране се дължи на опасенията на организаторите от ASO за безопасността на пилотите поради влошаването на терена. Още вчера голям брой състезатели предимно в класа на камионите започнаха да затъват в калния пясък, но снощният дъжд допълнително влоши трасето. Именно камионите вчера направиха трасето на опасни бразди и скрити капани за мотоциклетистите.

Дани Сандърс водеше във всяка точка и завърши с 2 минути и 26 секунди пред шампиона от 2017 Сам Съндърланд (GasGas), който от своя страна финишира само с 10 секунди пред следващия го и в генералното класиране Матиас Валкнер от KTM.

Това означава, че британецът Съндърланд води с 2 м 39 с пред Матиас Валкнер преди почивния ден, докато Сандърс се изкачи до третото място в генералното, само на 5 м 35 с от своя съотборник.

Пренощувалият на трета позиция в генералното класиране пилот на Yamaha Адриен ван Беверен се спусна едно място надолу в таблицата, след като днес завърши осми с 4 м 10 с по слабо време от Сандърс.

Слабо представяне на пилотите на Honda в първата част на рали Дакар 2022

Пилотите на Honda, които излъчиха последните 2 шампиона, вървят много слабо в първите 6 етапа на рали рейда, като най-добре представящият се е Пабло Кинтания. Чилиецът обаче е на 17 минути от Сам Съндърланд, на 5-та позиция в класирането.

Действащият шампион Кевин Бенавидес (от тази година пилот на KTM) отива в деня за почивка 8-ми, зад Стефан Свитко, докато другата Honda, управлявана от Жоан Бареда е девета. Испанецът кара с контузия в рамото от вчера, но избра да продължи състезанието. А шампионът за 2020 г. Рики Брабек (Honda) е едва 15-ти.

8-ми в генералното класиране тази сутрин, на 23 минути зад лидера, носителят на титлата даде следния анализ за първата седмица.

„Днес организаторите спряха етапа, защото беше наистина, наистина опасно. Мисля, че това беше умно решение от тяхна страна, защото беше много, много лошо след колите и камионите предния ден. Сега стигнахме до почивния ден и с екипа трябва да проверим всичко, да анализираме изтеглата седмицата и чак след това да мислим за следващата. Не съм много доволен от първата седмица. Първият ден беше лош за мен. Но след това започнах да се възстановявам и да се чувствам по-добре от ден на ден, така че това е положителното.”

Кевин Бенавидес (KTM)

Имаше драма за пилота на Yamaha Рос Бранч, който започна етапа седми със сравнително добро време от лидера, но трябваше да бъде транспортиран по шосе до бивака за медицинска помощ след ранна катастрофа.

Продължава причудливото представяне на Петручи

По същия начин претърпя инцидент в началото и победителят в четвъртък Данило Петручи (KTM), който вчера грабна първата си етапна победа и стана първият състезател от MotoGP, спечелил и етап в Дакар. Въпреки катастрофата днес бившият състезател в MotoGP успя да продължи и да завърши 39-ти с 12 м 44 с.

Колегата му от KTM Тоби Прайс, който загуби победата в етапа в четвъртък поради наказание за превишена скорост, беше девети в петък и се отправя към деня за почивка като цяло 12-и.

Генерално класиране при мотоциклетистите в рали Дакар след първата седмица, Е6:

поз. # име мотоциклет време разлика наказание
1 3 Сам Съндърланд KTM 19:55:59   00:00:00
2 52 Матиас Валкнер KTM 19:58:38 +00:02:39 00:00:00
3 4 Даниел Сандърс KTM 20:01:34 ч +00:05:35 00:00:00
4 42 Адриен ван Беверен ЯМАХА 20:03:42 +00:07:43 00:00:00
5 7 Пабло Кинтания HONDA 20:13:43 +00:17:44 00:00:00
6 15 Лоренцо Сантолино ШЕРКО ФАБРИКА 20:14:21 +00:18:22 00:00:00
7 142 Стефан Свитко KTM 20:20:28 +00:24:29 00:00:00
8 1 Кевин Бенавидес KTM 20:20:55 +00:24:56 00:00:00
9 88 Жоан Бареда HONDA 20:21:58 +00:25:59 00:01:00
10 43 Мейсън Клайн KTM 20:33:07 +00:37:08 00:00:00

При автомобилите ветеранът Орландо Теранова с BRX спечели първа етапна победа от 2015 година насам. Зад него се подреди Матиас Екстрьом с второто електрически Audi, а Себастиан Льоб имаше проблеми и отстъпи третото място.

В генералното Себастиан Льоб съкрати малко на лидера Насер Ал-Атия, който днес загуби доста време в последната част на етапа, позволявайки на Льоб да се доближи на 15 минути от него.

Камионите на рали Дакар 2022

Във всички 6 етапа първите 3 позиции бяха за Камаз. Тук интрига няма при производителите, но борбата между руснаците, управляващи Камаз, е сериозна. Днес Андрей Карагинов бе първи, но той загуби цял час и половина в 4-тия етап, засядайки в калта, което е точно изоставането му от лидера. Това го поставя на 6-та позиция. Дмитрий Сотников води в генералното, а след него е Едуард Николаев. 

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button