ДАКАРДакар 2022Спорт
Актуално

Дакар’22 – Е7: Ван Беверен поведе! Първите 7 пилота са побрани в едва 8 минути

Хосе Игнасио Корнехо от отбора на Honda спечели победа в днешния 7-ми етап на рали Дакар. Междувременно пилотът на Yamaha Адриен Ван Беверен се премести на върха в генералната таблица на състезанието.

Френският пилот спечели позиция още преди старта на днешния 402-километров етап между Рияд и Давадими, тъй като състезателят на GasGas Даниел Сандърс падна по време на придвижването между специалните  отсечки.

Сандърс, който се представяше отлично дотук, нарани лявата си ръка при падането и бе откаран в болница, което сложи край на мечтите му за първа титла.

Съотборникът му в GasGas Сам Съндърланд и неговият най-близък съперник в генералното класиране, Матиас Валкнер от KTM, загубиха повече от 20 минути. Така се оказа, че най-върхово представилите се пилоти от първата седмица започнаха лошо заключителния етап на състезанието, което пък отвори шансовете на скрития фаворит, каращ без рискове, Ван Беверен

Французинът също не направи най-гладкото си каране, като отстъпи с 11 минути и 22 секунди на пилота на Honda – Начо Корнехо, който пък спечели първата си етапна победа в Дакар тази година и третата в кариерата си.

Но времето, което Беверен спечели пред Съндърланд и Валкнер, го постави на 1-во място в класацията при оставащи пет етапа, на 5 м 12 с пред втория Валкнер.

Осми преди деня за почивката, действащият шампион Кевин Бенавидес (KTM) най-накрая се събуди и се озова най-близо до Корнехо на подиума на финала, завършвайки само с 44 секунди закъснение зад чилийския ездач. Аржентинецът днес има рожден ден и с тази втора позиция си направи страхотен подарък.

Това означава, че Бенавидес скоча на 3-то място в генералното класиране, на 5 м 23 с зад Ван Беверен, докато Съндърланд – единствен представител на GasGas след напускането на Сандърс – вече е четвърти, на 5 м 38 с от първия.

Пилотът на френския производител на мотоциклети Sherco – Лоренцо Сантолино се издигна една позиция нагоре – пети, изпреварвайки Пабло Кинтания от Honda.

Въпреки че получи травма на рамото от катастрофа в етап 5, легендата Жоан Бареда от Honda беше третият най-бърз състезател днес, което го изкачи до седмо място пред участника на KTM Стефан Свитко на 8-ма позиция. 9-ти е Корнехо, а вторият пилот на Yamaha Андрю Шорт допълва 10-ката.

Трябва да отбележим, че първите 7 пилота са с време в рамките на само 8 минути, което дава шансове за титла на всички между Беверен и Борд.

Както и през миналата година това дава сериозни предпоставки за драматичен финал на 14 януари в Джеда.

Класиране При мотоциклетистите след етап 7:

поз. # име мотоциклет време разлика наказание
1 42 Адриен ван Беверен YAMAHA 23:45:02   00:00:00
2 52 Матиас Валкнер KTM 23:50:14 +00:05:12 00:00:00
3 1 Кевин Бенавидес KTM 23:50:25 +00:05:23 00:00:00
4 3 Сам Съндърланд KTM 23:50:40 +00:05:38 00:00:00
5 15 Лоренцо Сантолино SHERCO 23:51:36 +00:06:34 00:00:00
6 7 Пабло Кинтания HONDA 23:53:17 +00:08:15 00:00:00
7 88 Жоан Бареда HONDA 23:53:35 +00:08:33 00:01:00
8 142 Стефан Свитко KTM 24:05:20 +00:20:18 00:00:00
9 11 Хосе Игнасио Корнехо HONDA 24:11:39 +00:26:37 00:00:00
10 29 Андрю Шорт ЯМАХА 24:13:12 +00:28:10 00:00:00

Заглавна снимка: A.S.O


Дакар’22, Е6: GasGas на върха – Сандърс побеждава, а Съндърланд води преди деня за почивка

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button