ДАКАРДакар 2022Спорт
Актуално

Дакар’22, етап 5: Петручи сензационно взе етапа след наказание на Тоби Прайс

Двукратният шампион в рали Дакар Тоби Прайс спечели етапната победа, повеждайки на своя съотборник от KTM, бившия състезател в MotoGP Данило Петручи, но час по-късно организаторите от АСО обявиха, че налагат наказание на австралиеца.

Така след тежкия ден в сряда и днес Прайс няма повод за радост. Той беше сред лидерите през целия 346-километров етап с маршрут около Рияд, столицата на Саудитска Арабия, но поведе едва на предпоследната контрола. В крайна сметка завърши едва 5-ти след наказание от шест минути за превишена скорост.

При тези обстоятелства вторият в класирането и дебютант в Дакар Данило Петручи спечели първата си етапна победа.

Водещ през по-голямата част от етапа беше талантливият млад състезател на GasGas Даниел Сандърс, който вървеше пред Кевин Бенавидес от Honda с около две минути, преди да загуби 12 м 41 с около 311-ия километър.

Миналогодишният шампион Бенавидес също загуби време в края и това даде възможност на Тоби Прайс да излезе начело.

Дебютантът в Дакар Петручи продължи впечатляващата си серия, като завърши на второ място с разлика от 2 м 04 с зад Прайс, с едно място по-добре, отколкото вчера. В крайна сметка обаче наказанието на Прайс му отреди първото място. Но тъй като Петручи отпадна в Етап 2 поради авария на мотоциклета, той не се бори за място в крайното класиране, а само трупа точки за световния рали рейд шампионат.

Лидерът в генералното класиране Сам Съндърланд беше 13-и днес, отстъпвайки с около 12 минути на Прайс, но състезателят на GasGas остава начело в общото класиране с намалена разлика от 2 м 29 с пред друг състезател на KTM, Матиас Валкнер.

Адриен ван Беверен остава трети за Yamaha, а Сандърс държи четвъртата позиция въпреки загубата на време в края на състезанието днес.

Драматичен ден за американецът Скайлър Хоус, който със страхотно каране скочи на пето място със своята Husqvarna, следван от Лоренцо Сантолино от Шерко и Пабло Кинтания от Honda. Въпреки доброто представяне Скайлър бе принуден да се оттегли от ралито, малко след обявяване на първоначалните резултати, тъй като се контузи при тежка катастрофа.

Това пък даде възможност на победителя във вчерашния етап Жоан Бареда (Honda) да влезе в ТОП 10, след като първоначално зае 11-то място, на 23 минути зад лидерите. Бареда също падна и нарани рамото си и ще вземе решение дали да продължи утре сутрин.

От своя страна Прайс се смъкна на 13-та позиция въпреки доброто каране. Дефицитът от 31 минути, плюс добавените 6 мин наказание, го отдалечават на 37 минути от бившия си съотборник Сам Съндърланд.

Генерално класиране след етап 5:

поз. # име мотоциклет време разлика наказание
1 3 Сам Съндърланд GasGas 19:01:50   00:00:00
2 52 Матиас Валкнер KTM 19:04:19 +00:02:29 00:00:00
3 42 Адриен ван Беверен YAMAHA 19:07:49 +00:05:59 00:00:00
4 4 Даниел Сандърс GasGas 19:09:51 +00:08:01 00:00:00
5 5 Скайлър Хоус HUSQVARNA 19:15:26 +00:13:36 ОТКАЗВАНЕ
6 15 Лоренцо Санталино Sherco 19:17:17 +00:15:27 00:00:00
7 7 Пабло Кинтания HONDA 19:18:45 +00:16:55 00:00:00
8 16 Рос Бранч YAMAHA 19:20:05 +00:18:15 00:00:00
9 1 Кевин Бенавидес KTM 19:23:41 +00:21:51 00:00:00
10 142 Стефан Свитко KTM 19:24:40 +00:22:50 00:00:00

При автомобилите

Пилотът на Toyota Хенк Латеган победи легендата на WRC Себастиан Льоб и спечели първата си етапна победа в рали Дакар, докато лидерът в таблицата Насер Ал-Атия завърши на осмо място. Катарецът има солидна преднина от 35 минути пред Себастиан Льоб в генералното и отпусна педала, карайки без рискове до края на етапа.

Латеган в полет.

Доминацията на Камаз при камионите продължава

При камионите обичайно Камаз нямат конкуренция, като отборът Kamaz-Master e окупирал първите 3-позиции в генералното класиране. Вътрешната конкуренция между пилотите обаче е жестока, като днешният победител в етап 5 – Андрей Карагинов е на втора позиция в генералното, на 9 минути от водача Дмитрий Сотников.

Снимки: ASO


Дакар’22 E4: Бареда измъкна 2-ра етапна победа в най-дългия ден с тежки терени

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button