3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
YamahaМОТОМотоциклетиПремиериРетро хроники

Yamaha XSR900 GP: Завръщане в бъдещето или нео-ретро от 80-те

С външен вид, напомнящ на YZR500, каран от емблематични състезатели на Yamaha през 80-те и 90-те години, XSR900 GP чества по подобаващ начин състезателното минало на Yamaha. Предният обтекател и задното крило са вдъхновени от състезателния YZR500 GP, като предизвикват спомени за Златната ера на надпреварите в Гран При. 

Ретро линията XSR900 беше представена от японския производител през 2016 г. и през последните години играе важна роля за Yamaha в този модерен нео-ретро клас. Без значение обаче колко версии на XSR900 са пуснали „камертоните“ от тогава, никоя не е изглеждала толкова осемдесетарска и състезателна. Затова е обозначена и с абривиатурата „GP“.

XSR900 GP черпи вдъхновение от емблематичните спортни мотоциклети TZR и YZR на Yamaha

Квадратните и обемисти панели на обтекателя и дебелата задна седалка са изрисувани така, че да напомнят цветовите схеми от спонсора Marlboro, украсявали Yamaha 500 GP от ерата на легендите Кени Робъртс и Уейн Рейни.

Фарът е малък LED панел, който придава агресивен вид на състезателен мотоциклет, а Yamaha дори е поставила R-задържащи щифтове на горния обтекател, точно каквито са имали състезателните машини в онази епоха.

Уейн Рейни (в средата) с YZR500 през 1990 г.

Освен това Yamaha твърди, че аеродинамичният обтекател на XSR900 GP осигурява превъзходна максимална скорост и по-бързо ускорение. Като стратегически разположените въздуховоди подобряват охлаждането.

Вътре в пилотската кабина има 5-инчов цветен LCD панел, със режими на каране и множество настройки, включително изчистена графика на аналогов тахометър. Супер, нали? Всичко това върви със стандартните вече в нашето съвремие USB-C порт за зареждане и Bluetooth връзка. Но най-изненадващото е, че тази ретро пилачка има и круиз контрол.

Пакетът за подпомагане на ездата включва най-висок клас шест-осов IMU-асистиран ECU, разработен за R1, който осигурява и ABS в завоите и контрол на сцеплението, а куикшифтърът е най-новата версия от трето поколение, като работи нагоре и надолу по-широк диапазон от настройки на дросела.

Машината се захранва от добре познатия 890-кубиков трицилиндров CP3 двигател и неговите прилични 119 к. с. Агрегатът е доказал, че може да достави достатъчно емоция и с този нестандартен за 2024 външен вид, със сигурност ще имате усещането за „Завръщане в бъдещето“.

Червените колела и страничните огледала допълват естетиката. Ако това не ви харесва, има и опция Power Gray (черно-сиво).

Очаквайте всички данни за мотоциклета, плюс цената на мото изложението EICMA в Милано следващата седмица.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button