петък, 28/02/20

Информационен портал за мото туризъм
expo 20
Нашествие на мотоциклетни смарт каски на CES

Нашествие на мотоциклетни смарт каски на CES

Интелигентните каски са истински бум и устойчива тенденция в мотоциклетната екипировка през последните няколко години. Все повече стартиращи компании се опитват да създадат каската, която ще промени играта и ще се наложи над обикновените шлемове.

И макар повечето смарт каски да са все още концептуални, те ни дават добра представа как ще изглежда бъдещето на мотициклетизма.

Така стигаме до CES 2020 в Лас Вегас, където бяха представени няколко смарт каски. Компаниите Livall от Китай и френската Tali впечатлиха посетителите. Особено Tali, които си тръгнаха с награда от изложението. Тепърва обаче те трябва да получат признанието на обикновените мотоциклетисти.

Livall навлиза в мотоциклетните смарт каски

Livall e китайска компания, основана през 2014, която специализира в изработката на каски за велосипеди и ски. Интересното е, че от компанията не са пуснали официална информация, дори не са качили каската в сайта си. Всичко, с което разполагаме е едно рекламно видео, показващо характеристиките ѝ. Ето какво знаем за нея дотук.

В предната си част тя е снабдена с фар и видео камера с 4K HD, а отзад има стоп светлина, която действа и като мигачи, а в случай на проблем и като аварийни светлини.

От двете страни в горната част на механизма за отваряне на визьора има бутони, които позволяват на ездача да управлява функциите. Натискането на бутона от лявата страна установява комуникация с пасажера. Бутонът има и дисплей, показващ статуса на блутуут свързването, нивото на батерията и WiFi връзките. Бутонът от дясната страна се използва за управление на обажданията.

Каската е оборудвана с GPS и система за следена на мъртвата точка. Говорителите и микрофонът са вградени вътре в нея. В предната част има три въздуховода, свързани с отвор в задната част, разположен под светлината. Във видеото е показано, че каската е модуларна и предната част може да се премахва.

Вътрешната част на визьора е с хедъп дисплей, показващ скоростта, нивото на батерията, обажданията, предупрежденията и навигацията.

Livall продава каските си основно в Amazon. Дали това означава, че ако смарт каската влезе в производство, също ще се продава онлайн?

От компанията обещават, че „Идва революцията на смарт каските”, но не споменават дали и кога тази каска ще бъде налична.

Френската компания Tali представи своят смарт шлем  Tali Connected

При Tali концепцията за сигурност с по-добра видимост е задтъпена също като при Lival, но в доста по-големи мащаби. Тя има масивни светодиоди, променящи цвета си, които се свързват със спирачките и индикаторите, за да направят ездача по-видим на пътя. Голяма част от корпусът е обвит в ленти от LED светлини, които действат като мигачи при завой и стоп светлини. Отделно на тила имате стопове. Звучи малко глупаво да имаш толкова сложна система за осветление на толкова малка повърхност като шлем, но пък със сигурност ще ви забележат.

Разбира се, каската има и Bluetooth свързаност и позволява слушането на музика, обаждания и навигация, както и извършване на спешно повикване в случай на инцидент.

Други екстри са наличието на GPS и приложение на телефона, което ви предупреждава, ако каската ви е открадната. Панорамен визьор с LED индикатори, както и микрофон за гласови команди.

Планираната цена на Tali Connected е около 1200 долара, но все още тази цена не е подтвърдена официално. Французите планират също така обществена кампания за набиране на средства за производството и се надяват да пуснат първия си продукт преди края на 2020 г.

Jarvish X и X-AR

Междувременно в началото на миналата една компания успя да реализира своите интелигентни каски на достапна цена. Точно така, високата цена е една от причините 5-6 години след появата им да не успеят да се наложат. Но сами разбирате, че това са високотехнологични продукти, които няма как да са на цената на обикновенната масова каска. Е, тайванската компания Jarvis, първо, пусна цели два модела – входно ниво X и премиум варианта X-AR, после в кампанията си в Kickstarter обяви първите 150 бройки на базовата на цена 399 долара. Все пак ентусиазмът не продължи дълго, защото това беше цена само за X версията. За по-хай тек изработката X-AR ще трябва да се бръкнете дълбоко и да платите 1599 долара. И двете обаче имат външна обвивка, изработена от въглеродни влакна и отговарят на стандартите CNS, DOT и ECE 22.05 . 

Засега X и X-AR звучат като доста стандартни каски, но изчакайте, става интересно: X е оборудван с вградена 2K предна камера с говорител / микрофон, гласово активирани команди с Amazon Alexa, активна отмяна на шума и вградена навигация. Усъвършенстваният X-AR добавя проекция на слюдата, прибиращ се модул на дисплея с (HUD) и резервна камера. HUD показва информация като измината скорост, ограничение на скоростта за района, време и инструкции за GPS, както и информация за обаждащия се, ако някой се опитва да ви позвъни.

Смарт каските все още имат да извървят доста път, в който трябва да получат добро финансиране, доказвайки се пред инвеститорите като желан продукт от аудиторията. Такава тенденция би ги направила по-масови, но изглежда още е рано за това.

Все пак вниманието, което получиха Livall и Tali на CES 2020 ще помогне за бъдещото им налагане в мотоциклетната индустрия. Бурното развитие и вече стандартно присъствие на TFT смарт дисплеите в мотоциклетите ще ускори процеса и в обозримо бъдеще да видим интелигентните каски като задължително оборудване за всеки райдър.

Четете още: 2020 – революцията на TFT мото дисплеите

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts