ДАКАРДакар 2022Спорт
Актуално

Дакар’22 E4: Бареда измъкна 2-ра етапна победа в най-дългия ден с тежки терени

След скъсения вчерашен етап заради дъжда, днес пилотите трябваше да покажат сериозна подготовка и издръжливост и да преминат през различни типове терени, което беше допълнително предизвикателство освен големият брой километри. Имаше над 200 км бързи трасета, след това дюни, скали, камъни и пресичане на коритата на сухи реки.

В най-дългия етап от Дакар 2022, със специални 464 км от общо 707 км между Ал Кайсума и Рияд, двукратният победител в MotoGP, Данило Петручи, който се бори за точки в рали рейд шампионата, изненадващо наложи темпото в началото, водейки групата до третата контролна точка. 

Опитният боец Жоан Бареда обаче също се устреми напред и въпреки че Петручи запази темпото си, испанският ездач скоро успя да го изпревари и да запази значителна преднина. Така Бареда стигна до 29-та етапна победа в кариерата си в Дакар, с 3 минути и 37 секунди пред втория, Пабло Кинтания от Хонда.

Петручи финишира трети, но впоследствие беше наказан с 10 минути за превишена скорост в отсечка с ограничение от 30 км/ч и така падна на 15-то място във финалното класиране в днешния етап. Така на подиума се качи Риу Гонсалвеш, с разлика от 6 м 59 с след водача, който оформи тройката на върха. 

В генералното класиране Сам Съндърланд (KTM), който днес завърши със 7-мо време, вече има три минути преднина пред Валкнер. А солидният дотук ван Беверен падна на трето място с водещата Yamaha, като продължава да бъде в удобна позиция за атака на върха.

Сандърс се придвижва до четвърто място, след като стюардите отмениха 10-минутното му наказание от етап 2 след протест от екипа на GasGas.

Сантолино е пети, докато Кинтания остава най-добрият състезател на Honda на шестата позиция, на 11 м 13 с от Съндърланд.

Победа в два етапа за три дни изведе Бареда на седмо място в класирането, само на 13 минути от водача.

Генерално класиране след етап 4:

поз. #. име мотоциклет Време разлика Наказание
1 3 Сам Съндърланд GasGas 15:30:01   00:00:00 часа
2 52 Матиас Валкнер KTM 15:33:01 +00:03:00 00:00:00 часа
3 42 Адриен ван Беверен ЯМАХА 15:34:55 +00:04:54 00:00:00 часа
4 4 Даниел Сандърс GasGas 15:37:08 +00:07:07 00:00:00 часа
5 15 Лоренцо Сантолино Sherco 15:40:29 +00:10:28 00:00:00 часа
6 7 Пабло Кинтания HONDA 15:41:14 +00:11:13 00:00:00 часа
7 88 Жоан Бареда HONDA 15:43:13 +00:13:12 00:00:00 часа
8 5 Скайлър Хоус HUSQVARNA 15:45:17 +00:15:16 00:00:00 часа
9 142 Стефан Свитко KTM 15:50:43 +00:20:42 00:00:00 часа
10 1 Кевин Бенавидес KTM 15:55:13 +00:25:12 00:00:00 часа

Автомобили

В автомобилния клас Насер Ал-Атия спечели етапа, но тази победа дойде след наказание на лидера днес – Язид Ал-Раджи с Toyota. Въпреки най-доброто време днес, той бе наказан заради превишена скорост в участъци с ограничения.

Организаторите са изключително строги, особено след вчерашния инцидент, при който автомобил удари леко мотоциклетист.

Победителят от вчерашния етап Карлос Сайнц завърши 3-ти, след като имаше технически проблеми със своето електрическо Audi. Въпреки това испанецът остана само на 52 секунди от Ал-Атия.

Зрелищна катастрофа претърпя Бенедиктас Ванагас, който преобърна автомобила си с голяма скорост! За щастие и пилотът, и навигаторът са добре.

Original by Motul

В оригиналния клас под егидата на Motul, където пилотите нямат право на помощ, литовецът Арунас Желазнинкас от отбора на Orion Dakar, отново бе на върха и дава сериозна заявка за втора титла поред. Зад него завърши чехът Милан Енгел, който като че ли е единствената му конкуренция. 

Съперникът на Желазнинкас от миналите две издания на рали рейда, Емануел Гинеш – Мани, се посъвзе последните етапи и завърши 4-ти днес, което го изкачи на 5-то място в генералното класиране, но на близо 2 часа 42 минути от лидера от Литва. 

Дамите

При дамите отсъствието на Лайа Санц се усеща значително. Испанката успяваше да влезе в 20-ката при мъжете в предишни години, а сега най-добре представената дама е Сандра Гомез на 60-та позиция. След нея са:

поз. #. име отбор Време   Наказание
60 128 Сандра Гомез XRAIDS CLINICAS CRES 05:24:33    
61 40 Мириам Пул HT RALLY RAID HUSQVARNA  05:24:43    
95 98 Сара Гарсия PONT GRUP YAMAHA 05:54:58    
Испанката Сара Гарсия на преден план.

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button