ДАКАРДакар 2022СпортТехнологии

Дакар’22 Е3: Родригес от HERO печели! Първа победа на ел. автомобил – Сайнц и Audi e-tron на върха

Състезателят на Hero MotoSports Хоаким Родригес отбеляза първата си победа в етап на рали Дакар. Победата е първа и за индийския мотоциклетен производител Hero, така че днес станахме свидетели на исторически резултат. Междувременно Сам Съндърланд от GasGas успя да запази преднината си в генералното класиране.

Даниел Сандърс водеше през по-голямата част от съкратения заради дъжда 255-километров етап 3 близо до Ал Кайсума.

В първата контролна точка ездачът на GasGas спечели преднина от малко повече от минута пред преследващата го основна група ездачи, водена от Родригес, и успя да задържи това предимство до предпоследната контролна точка.

Въпреки това австралиецът отстъпи с близо четири минути пред лидерите в последния 35-километров участък до финалната линия. Родригес спечели, а “Чъки” Сандърс остана 5-ти.

Това отбеляза първата победа в етап за португалския състезател, участвал в пет старта на Дакар – както и първия за индийския производител Hero.

Двукратният шампион от Дакар Тоби Прайс направи най-добрия си етап досега през тази година, като в крайна сметка остана на 1 минута и 3 секунди зад Родригес и зае втората позиция за заводския KTM.

Тазгодишният звезден новобранец Мейсън Клайн показа още едно впечатляващо представяне за BAS KTM. 20-годишният ездач завърши само на 1 м 14 с от най-доброто време и зае третото място, пред четвъртия Скайлър Хоус от Husqvarna.

Спечелилият вчерашния Етап 2 ветеран Жоан Бареда от Honda завърши едва с 24-то време, губейки над 10 минути от лидерите.

В генералното класиране Адриен ван Беверен (Yamaha) тихичко се промъква на второ място и без нито една етапна победа се движи много стабилно.

Матиас Валкнер също прави стабилен Дакар дотук и вече е трети в генералното класиране, само на 1 м 30 с зад бившия си съотборник от KTM Съндърланд. А Сандърс падна до пето място в класацията, след Хоус.

Петручи се завръща

След оттеглянето си в понеделник, победителят в състезанието MotoGP Данило Петручи се върна в Етап 3, благодарение на ново правило, въведено в рали Дакар тази година.

Карайки с цветовете на Tech 3 KTM, италианският ездач постави 22-то най-бързо време за деня, побеждавайки Бареда (24-ти) и чилиеца Кинтания (26-ти).

Въпреки етапната победа Хоаким Родригес остава доста назад във временното класиране, едва на 17-та позиция, извън топ 10, където пък попада друг пилот на Hero – Аарон Маре.

Генерално класиране след етап 3 при мотоциклетистите:

поз. # име мотоциклет Време разлика Наказание
1 3 Сам Съндърланд GasGas 11:13:40   00:00:00 часа
2 42 Адриен ван Беверен Yamaha 11:13:44 +00:00:04 00:00:00 часа
3 52 Матиас Валкнър KTM 11:15:10 +00:01:30 00:00:00 часа
4 5 Скайлър Хоус Husqvarna 11:17:35 +00:03:55 00:00:00 часа
5 4 Даниел Сандърс GasGas 11:22:34 +00:08:54 00:10:00 часа
6 15 Лоренцо Сантолино Sherco 11:25:27 +00:11:47 00:00:00 часа
7 7 Пабло Кинтания Honda 11:30:31 +00:16:51 00:00:00 часа
8 1 Кевин Бенавидес KTM 11:31:25 +00:17:45 00:00:00 часа
9 142 Стефан Свитко Slovnaft КТМ 11:31:34 +00:17:54 00:00:00 часа
10 6 Аарон Маре Hero 11:32:21 +00:18:41 00:00:00 часа

Сайнц постига първа победа за електрическото Audi

След обещаващо представяне в понеделник с третото най-бързо време, Сайнц излезе начело в съкратения етап днес, побеждавайки Хенк Латеган от Toyota с малко повече от половин минута.

Трикратният шампион от Дакар изоставаше от Латеган през по-голямата част от етапа, но така и не позволи на южноафриканеца да излезе отпред. 

Резултатът отбеляза 40-та етапна победа за Сайнц, както и първата за електрически прототип в класацията за топ автомобили. Както знаете Audi тази година участва с три автомобила RS Q e-tron, използвайки технологията, която разработи за Формула E.

Резултатът на Сайнц беше подкрепен от неговите съотборници Стефан Петерхансел и Матиас Екстром, които завършиха съответно трети и пети с другите две фабрични Audi-та.

В генералното класиране на рали Дакар Тойотите все още доминират, както и Насер Ал-Атия, който и тази вечер ще нощува като № 1.

Генерално класиране след етап 3 при автомобилите:​

поз. #. име машина Време ралзика Наказание
1 201 Насер Ал-Атия TOYOTA 09:31:22   00:00:00 часа
2 211 Себастиен Льоб PRODRIVE 10:09:02 +00:37:40 00:00:00 часа
3 222 Лусио Алварес TOYOTA 10:13:28 +00:42:06 00:00:00 часа
4 207 Жиниел де Вилиерс TOYOTA 10:16:44 +00:45:22 00:05:00 часа
5 205 Язид Ал Раджхи TOYOTA 10:18:51 +00:47:29 00:00:00 часа

Дакар’22-Е2: Бареда спечели етапа и се изкачи на 3-то място за всички времена

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button