Brough SuperiorEICMAЕкзотични мотоциклетни маркиМото изложения
Актуално

Aston Martin и Brough Superior представиха AMB 001 Pro – 228 к. с. и 175 кг!

Изминаха три години, откакто Aston Martin пусна супербайка AMB 001, предназначен за използване само на пистата. Бе време за еволюция на луксозната марка в мотоциклетния сегмент, за да не остане AMB 001 само мимолетно залитане на Aston Martin в мотоциклетната индустрия.

Така, на EICMA 2022 компанията от Гайдън се върна към двете колела, като обяви новия AMB 001 Pro, който носи оригиналната формула, но с повече мощност и подобрена аеродинамика.

И точно като предишния модел, Aston Martin повери конструкцията и производството на възродената през 2013 г. легендарна марка Brough Superior Motorcycles.

Както се и очакваше, приликата с AMB 001 е очевидна, но тази Pro версия веднага хваща окото.

Що се отнася до двигателя, двуколесният звяр се задвижва от 997-кубиков двуцилиндров двигател, който доставя 228 к. с., или 46 к. с. повече от първия AMB 001. Благодарение на теглото си от едва 175 килограма, AMB 001 Pro, който ще бъде произведен в лимитиран тираж от само 88 мотоциклета, ще предложи на бъдещите си собственици съотношение от 1.28 конски сили на килограм, което е показател, сравним с този на болидите от Формула 1.

Еволюирала е и аеродинамиката, която очевидно е повлияна от невероятния хиперавтомобил Valkyrie AMR Pro, който също стои изложен на щанда на EICMA. Предното крило и спойлерът сега осигуряват увеличена притискаща сила, докато въздушните лопатки с ефект на тунел насочват въздуха над ездача. По същия начин задната перка с аеростабилизатор позволява на въздуха да се канализира над мотоциклета и да излезе отзад.

Освен това AMB 001 Pro има характерния цвят на марката, който се основава на цвета Verdant Jade, проливащ към Photon Lime и видими сатенирани въглеродни влакна. 

Ръчно изработения от Brough Superior мотоциклет вероятно ще надхвърли 120 000 евро, като първите доставки се очакват до края на 2023 г.

Говорейки за проекта, Тиери Енриет, главен изпълнителен директор на Brough Superior, каза:

„С вълнение днес представяме AMB 001 Pro на EICMA. Успехът на неговия предшественик, съчетан с невероятния Aston Martin Valkyrie AMR Pro, ни вдъхнови да се съберем отново, за да създадем нов супербайк, който знаем, че ще развълнува нашите клиенти. Особено сме горди от новия тип двигател, с картер изцяло обработен от твърд алуминий, което е уникална характеристика за сериен мотоциклет. С подчертаното увеличение на мощността, това извежда AMB 001 Pro в сектора на хипербайковете.“

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button