HondaВидеоМОТОМотоциклетиПремиери
Актуално

Обновена Africa Twin за 2022 – Рики Брабек представя машината в трейлъра за Adventure Sports

Повече от три десетилетия след първото си лансиране в Европа, името Honda Africa Twin е синоним на пътешествия и приключения. За 2022 мотоциклетът и неговата приключенска версия CRF1100L Africa Twin Adventure Sports се сдобиват с практични подобрения, по-фини настройки на автоматичната трансмисия с два съединителя (DCT) и нов още по-атрактивен облик, като основните акценти са:

  • По-фини настройки на автоматичната трансмисия DCT за по-плавно управление на първите две предавки

  • Стандартна алуминиева задна стойка за багаж

  • Ново по-ниско предпазно стъкло с 5 степени на регулиране, подобряващо видимостта

  • По-атрактивен външен вид и нова уголемена емблема, както и графика в офроуд стил за Africa Twin и Africa Twin Adventure Sports

Обновена Africa Twin за 2022 - Рики Брабек представя машината в трейлъра за Adventure Sports

И двете версии са с подобрени практични характеристики за всекидневието. CRF1100L Africa Twin вече стандартно ще бъде оборудван с нова алуминиева рамка за багаж, а CRF1100L Africa Twin Adventure Sports е със 110 мм по-ниско предпазно стъкло с пет степени на регулиране, което подобрява видимостта и предпазва от природните стихии.

CRF1100L AFRICA TWIN

Автоматичната трансмисия DCT е усъвършенствана с нови, по-фини настройки, за да осигури по-плавно управление на първите две предавки при старт от място и при ниски скорости. Над 200 000 мотоциклета, оборудвани с DCT е продала Honda на европейския пазар от първото въвеждане на предавателната кутия през 2009 г. с VFR1200F, което е безспорно доказателство, че трансмисията е изключително добре приета от купувачите.

Освен цитираните подобрения за 2022 г. и двата модела се сдобиват с още по-богата цветова гама и графични декорации. CRF1100L Africa Twin Adventure Sports вече се предлага и с така наречената графика тип „напукан терен“ (‘Cracked Terrain’), а CRF1100L Africa Twin е с новата уголемена емблема с променена цветова схема, както и нови странични капаци от черен алуминий и червена странична задна подрама.

Дакар’20: след 31 години Honda отново шампион! Брабек осъществи американската мечта

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button