ВидеоЛюбопитноПолицейскиФАКТИ
Актуално

Клипче с бързо каране струва 14 100 евро глоба на група мотоциклетисти

...и 132 точки!

Испанският съд поиска от група мотоциклетисти да платят за своята безотговорност. Испанската гражданска гвардия използва видео, качено в мрежата, като доказателствен материал.

Качено клипче в интернет доказа вината на 10 лудо препускащи мотоциклетисти

Гонката се е състояла през март 2019, но макар и със закъснение, правителството нанесе неумолим удар. Групата мотоциклетисти се движат по популярното в района панорамно шосе NA-1110 в Навара, между Памплона и Виана, известна още като Матабурос (Mataburros). Един ездач от групата заснел пътуването с камерата на каската си и по-късно публикувал разходката онлайн. Със сигурност, ако бе предполагал какви ще са последствията, не би го направил, защото испанската полиция разбрала за записа, самосезирала се и започнала задълбочено разследване.

Над 70-километровото трасе „Матабурос“

Приблизително петминутното видео документира най-малко 39 пътни нарушения и опасни ситуации, някои от които доста сериозни. Записана е и скоростта на движение.

След усърдни десет месеца на разследване, Гражданската гвардия успява да идентифицира десетте шофьора на възраст между 28 и 38 години. Общо членовете на групата вече са глобени с 14 100 евро. Освен това на “състезателите” са отнети общо 132 точки.

В Испания от 2006 г. съществува система от точки, която дава на всеки шофьор кредит от 12 точки (начинаещи шофьори: 8 точки). Всеки, който остане ненаказан в продължение на две години, получава две допълнителни точки, а след още две години без наказания се добавя още една. Следователно шофьорите могат да натрупат максимум 15 точки.

Правителствената служба разпространи съкратен клип от 01:48 мин на така нареченото разследване “Operación Mataburros”, като съобщи, че най-фрапиращите нарушения са изрязани, за да не популяризират действията на джигитите.

Гражданската гвардия е най-старата правоохранителна агенция в Испания и е една от двете национални полицейски сили, заедно с жандармерията. Като част от ежедневните си задължения, тя патрулира и разследва престъпления в селските райони, включително магистралите.

Източници: www.abc.es, Guardia civil


Полицията в Русе се въоръжи с Moto Guzzi V85TT Adventure

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button