3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
ЛюбопитноОборудванеПремиериФАКТИ

Garmin разкри ново zūmo – XT2 с нов дисплей и функции

Точно навреме за предстоящия мото сезон, на 19 април 2023 г., Garmin представи zūmo XT2 GPS. Устройството на Garmin е следващото поколение на популярната GPS навигация за мотоциклети zūmo XT.

Новото XT2 надгражда набора от функции на предходния модел и предлага разширяване на екрана от 5,5 инча до 6,0 инча, като същевременно е увеличена и яркостта за по-добра видимост при всякакви условия на осветеност. Ще разполагате също така с 32 GB вътрешно хранилище, слот за micro SD карта, който може да поддържа карти до 256 GB, много функции за навигация, свързаност и комуникация.

Основното оръжие на Garmin, както винаги е впечатляващият му хардуер, като новата генерация zumo XT идва с IPX7 рейтинг и покриване на военния стандарт MIL-STD-810. Това означава, освен прахо- и водозащита, също устойчивост на вибрации, при това включително вибрациите извън пътя при офроуд каране!

Както много мотоциклетисти несъмнено са установили, вибрациите на кормилото могат да бъдат сериозен проблем за някои телефони. Затова Garmin изрично изтъква, че zūmo XT2 е създаден да издържа на вибрациите на мотоциклетното кормило. 

За ездачи, които обичат да карат с приятели, Garmin XT2 рекламира и своята функция Group Ride Mobile. Тя използва или приложението за смартфон Garmin Tread, или неговия аксесоар Group Ride Radio (продава се отделно), за да ви покаже къде са вашите приятели, ако се разделите. Използването на приложението Tread също ви дава инфо за времето, трафика и смарт известия в реално време на вашия zūmo XT2. 

Zūmo XT2 предлага визуално планиране на маршрута направо на устройството или, ако предпочитате, чрез приложението Tread на вашия смартфон.

Водачите могат също да превключват между три вида карти: пътни карти, топографски карти или сателитни карти. Между другото, от Garmin казват, че сателитните изображения са достъпни чрез бързо изтегляне на карта, когато имате достъп до WiFi – не е необходим абонамент за допълнителните услуги на Garmin. 

Други функции на zūmo XT2 включват възможността да виждате популярни трасета, маркирани от други ездачи в района, както и Garmin Adventurous Routing (с четири нива на трудност за избор). Свързването на вашия zūmo XT2 към приложението за смартфон Tread ще ви позволи да видите обобщена информация за карането с пълни подробности и анализ.

Функцията Track Recorder по желание може да запише вашите данни за пътуването и ви позволява да ги споделяте с приятели. И накрая, приложението Tread ви дава възможност да споделяте GPX файлове с любимите си маршрути с приятели – стига и те да използват същото приложение. Zūmo XT2 също така може да се свърже със сателитните комуникационни модули inReach на Garmin (продават се отделно).

Появата на XT2 бе дългочаквана, след като предходният XT не бе обновяван близо 3 години. А изглежда Garmin започват доста да изостават по отношение на софтуера, тъй като все повече мотоциклетисти прибягват до телефони с Android или отворените системи като DMD2.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

На стартовия екран на DBD2 например можете да подредите различни видове картови приложения и да ползвате, което пожелаете – Google maps, OSMAnd, Calimoto, Rever, Waze, Kurviger и много други.

За разлика от Android устройствата, продуктите на Garmin са затворена система във вселената на Garmin и дори ви се налага да правите маршрутите вкъщи на компютър (Garmin Basecamp), после да ги експортвате в навигацията, като не можете да ползвате приложения от трета страна.

Все пак основното предимство на Garmin мотоциклетните навигации си остава надежността, здравият хардуер, който няма да ви изостави и на най-трудните места, както и чудесният сателитен сигнал при офроуд каране.

Чудна сделка за XT

Надяваме се, че при появата на zumo XT2, цената на оригиналния XT ще спадне и може да се окаже чудесна сделка. Особено ако не ви притеснява, че дисплеят ви ще е 5.5 инча и яркостта ще е по-слаба, базовият XT си остава превъзходна навигация. 

Ето и малка част от екстрите на новото Zumo XT2 

ДИСПЛЕЙ
Впечатляващо ярък (~1050 нита),  голям 6-инчов (15,2 cm) HD дисплей. Изключително лесен за четене, като може да се използва в пейзажен и портретен режим, както и при дъжд и с ръкавици.  

ЗДРАВ И ИЗДРЪЖЛИВ
Дъжд? Вибрации? Прах? Няма проблем – тази навигация е устойчива на атмосферни влияния (IPX7) и много здрава (MIL-STD-810).

ВИЗУАЛНО ПЛАНИРАНЕ НА МАРШРУТ
Планирайте персонализирани маршрути направо в навигацията или използвайте приложението Tread на вашия смартфон.

GROUP RIDE MOBILE
Включете режим Групово каране, за да видите позициите на останалите на Zūmo XT2 сателитния навигационен дисплей1

MICHELIN SCENIC ROADS
Преживейте незабравими пътувания с MICHELIN Scenic Roads. Можете лесно да ги интегрирате в пътуването си с визуалното планиране на маршрута или да поемете по някой от тях спонтанно, като го изберете директно на картата.

ПОПУЛЯРНИ МОТО МАРШРУТИ
Вижте популярни мото трасета, карани от други, за да намерите нови и вълнуващи маршрути за изследване.

GARMIN ADVENTUROUS ROUTING
Правите пътища са скучни. Намерете най-вълнуващите маршрути с хълмове, завои и гледки и изберете от 4 нива на трудност.

РЕЗЮМЕ НА КАРАНЕТО
Използвайте приложението Tread®, за да прегледате информацията за вашето каране, включително скорост, ускорение, забавяния, надморска височина и други.

MICHELIN GREEN GUIDE
Предварително зареденият „Зелен пътеводител“ от MICHELIN включва снимки, подробни описания и оценки и ви информира къде си струва да спрете.

Снимка: Garmin България

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button