петък, 05/06/20

Информационен портал за мото туризъм
Дакар’19 – E4: Рики Брабек и Валкнер отново се захапаха

Дакар’19 – E4: Рики Брабек и Валкнер отново се захапаха

Днес в рали Дакар се проведе първият маратонски етап. Това означаваше, че в този етап състезателите не могат да получават помощ от механици и сервизи, а трябва да разчитат единствено на своите сили и на колегите си. За да отстранят дадено повреда, тя трябваше да достигнат до бивака в Мокена. Маршрутът предложи общо 511 км, от които 352 специални.

Американецът Рики Брабек от отбора на Monster Energy Honda бе най-съобразителен в препускането и грабна етапната победа, като изпревари Матиас Валкнер от Red Bull KTM. Така си върна за загубата във втория етап, когато бе победен от австриеца само с 22 секунди разлика. Нещо повече, Рики успя да направи цели 6 минути аванс пред мотоциклетиста на KTM.


Дотук двамата пилоти правят велико съревнование и ако двубоят продължи до края, вероятно ще се превърне в една от легендарните битки в Дакар. Почти във всеки етап единият следваше плътно другия. Във вчерашният ден двамата отново водиха люта битка, но с навигацията, след като Валкнер тръгна в грешна посока и следващият го плътно Брабек също се подведе. Така двамата разиграха добре познатия епизод от Дакар „Изгубени в пясъците“ и изостанаха с над 20 мин от французина Хавиер де Султре.

Днес зад тях се нареди шампионът от 2016 Тоби Прайс с разлика от 7 минути и 7 секунди.

Във временното класиране Рики измести доскорошния лидер Пабло Кинтания от Husqvarna, втори е Тоби Прайс, който макар и да няма етапна победа дотук, дебне в подножието на класирането, карайки много стабилно без излишни рискове. Валкнер пък е едва 7-ми, но пасивът от 9 минути, който има дотук, е нищо в Дакар и на практика всеки един от първата седмица имат шансове за титлата.

В тази 7-ца е и шампионът от 2017 и спортист №1 на Великобритания за същата година Сам Съндърланд, за който днешният етап не бе никак лек. Борейки се със скалистия терен, той не успя да овладее мотора и инерцията го повлече в ниското, което го принуди да заобиколи и загуби минути. Вижте видео със случката:

Лоренцо Сантолини от Sherco Racing продължава да бъде най-добрият новобранец, заемайки 13-то място, докато Макс Хънт комфортно води в класа „мале мото“ – Original by Motul (Malle Moto).

Място Пилот Мотоциклет  Време
1 Рики Брабек Honda 12ч33м00с
2 Пабло Кинтания Husqvarna +2м19с
3 Тоби Прайс KTM +4м22с
4 Сам Съндърланд KTM +5м45с
5 Адриан Ван Беверен Yamaha +8м56с
6 Кевин Бенявидес Honda +9м01с
7 Матиас Валкнер KTM +9м31с
8 Поуо Гонсалвеш Honda +20м45с
9 Хавиер де Султре Yamaha +22м00с
10 Щефан Свитко KTM +28м09с

 

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts