петък, 05/06/20

Информационен портал за мото туризъм
Дакар’19 – E5: Британецът Съндърланд от KTM печели с джентълменски стил – класиране

Дакар’19 – E5: Британецът Съндърланд от KTM печели с джентълменски стил – класиране

Днешният етап стартира малко по-късно, тъй като организаторите предпочетоха да изчакат гъстата сутрешна мъгла да се разсее. Вторият маратонски маршрут от програмата на Дакар предложи на мотоциклетистите общо 776 км, от които 345 състезателни. Днес теренът бе изключително тежък, заради „феш-феш“ пясъците. Това са дюни с много ситен пясък, който е много пагубен за работата на двигателите.

В началната част на етапа пилотите се движеха близо един до друг с малки разлики. На около 155-я километър след старта португалецът Пао Гонсалвеш  претърпя катастрофата със своята Honda. По-късно се установи, че ветеранът има наранявания по дясната ръка и главата. Минаващият покрай него Сам Съндърланд спря да му помогне, като по правилата на Дакар това време бе извадено от крайното му. Британецът направи блестяща средна и последна част на етапа, като след нулиране на изгубените 10 мин. и 52 секунди, се оказа победител, въпреки че французинът Де Султе от отбора на Yamalube Yamaha премина първи през финала.

Трети след Ксавие Де Султре завърши още един пилот с KTM – Матиас Валкнер, който продължава да бъде в изгодна позиция за титлата. Същото важи и за неговия личен съперник и лидер в генералното класиране Рики Брабек, който днес остана извън десятката, завършвайки 11-ти.

Изненадата дойде от пилота заел 4-та позиция – това е новобранецът Лоренцо Сантолини от Sherco Racing, като по всичко личи, че именно той ще грабне титлата „Най-добър новак“.

В атрактивния клас „мале мото“, където състезателите са без подкрепа от механици и се справят сами, досегашният лидер Макс Хънт разби своя мотоциклет и отпадна.

Във временното класиране пилотите на KTM се изкачиха с по едно място нагоре и методично оказват натиск над другите пилоти. Все пак американецът Рики Брабек от Monster Energy Hondа остава лидер, но Съндърланд е само на 59 секунди зад него.

1 Рики Брабек Honda 16h51m34s
2 Сам Съндърланд KTM +59s
3 Пабло Кинтания Husqvarna +2m52s
4 Тоби Прайс KTM +3m21s
5 Матиас Валкнер KTM +6m17s
6 Адриан Ван Беверен Yamaha +6m36s
7 Кевин Бенявидес Honda +9m01s
8 Хавиер де Султре Yamaha +18m37s
9 Щефан Свитко KTM +26m28s
10 Андрю Шорт Husqvarna +27m54s

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts