BMWДАКАРМОТОМотоциклети
Актуално

BMW GS отбелязва 40-тата си годишнина с цветове на R 100 GS “Bumblebee” от 80-те

40 години са много време, особено в мотоциклетната индустрия. От 1980 и най-вече последвалата 1981 с изненадващия успех на рали Париж – Дакар’81 започва голямата история и славата на BMW GS.

Това е началото на една изключително успешна кариера за GS, който ще се превърне в абсолютен доминант във всяко едно от десетилетията на своето съществуване. Затова баварците има към какво да се върнат, за да изберат подобаващ начин да отпразнуват годишнината. И от BMW  я отбелязват със специалната серия “40 години GS“ на моделите 1250 GS и 1250 GS Adventure (GSA) 2020. Те ще бъдат в юбилейни цветове, а разцветките Rally и Triple Black ще са допълнителни опции.

За този празник са избрани черно-жълтите цветове от R 100 GS 1988 г., известен с прякора Bumblebee.  Неочаквано добрата цветова комбинация кара баварците да реализират година по-късно и Париж – Дакар модификация със същите цветове и голям жълт роубар. Това е ретро машината от снимката, която по онова време се отличава от стандартния GS по 35-литровия резервоар с отделение за съхранение,  жълти роубари, които опасваха спойлерите, правоъгълни фарове, панел с инструменти и уголемен протектор на двигателя.

От 1991 и стандартният модел получава подобни черно-жълти мотиви. От GS 100 са продадени общо 34 007 екземпляра от 1987 до 1996 г. , от които 17 395 броя са регистрирани само в Германия.

R 100 GS, Париж – Дакар версия 1989, в компанията на съвремените си събратя

Но да се върнем в 2020, в която BMW Motorrad оборудват прочутия мотоциклет с боксерния двигател с обем 1254 куб. см с водно охлаждане, отговарящ на нормите Евро 5. Освен това той е снабден със системата ShiftCam за променливо управление на клапаните, а мощността е 136 к.с. при 7750 об/мин и въртящ момент 143 Нм при 6250 об/мин.

За 2020 стандартното оборудване на 1250 GS и 1250 GSA получава и няколко промени в системите, помагащи на ездача, както и опционално оборудване, което е серийно. Сега BMW Motorrad Integral ABS Pro е стандартен, както и динамичният тракшън контрол – Dynamic Traction Control (DTC) с три режима на каране, и електронното окачване  Electronic Dynamic ESA, което позволява автоматична компенсация на натоварването.

Допълнителните опции също са повече и включват система за подпомагане на потеглянето при наклон Hill Start Control Pro (HSC Pro), седалки с подгряване, адаптори за повдигане на кормилото и различна височина на седалката. Стандартното оборудване на 1250 GS и GSA включва също 12-волтов извод и USB за зареждане на различни електронни устройства.

Таблото е с 6,5-инчов мултифункционален цветен дисплей. Новост е и LED фарът с опция за завиване и осветяване на завоите.

Опционално е и осветяването при доближаване на машината и отдалечаване от нея, както и при функцията „Изпращане до вкъщи“, както и възможността само предните мигачи да работят постоянно и с намален интензитет.

При мултифункционалните задни светлини стандартният LED мигач е заменен от такъв, който свети в жълто или в червено при спиране. Има и допълнителен Pro модул с режими на каране, нов начин за избирането им, както и динамична моторна спирачка.

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Светослав Китанов

Технически експерт и фотограф. Преводач и автор на статии и анализи за мото индустрията, със задълбочени познания в механиката и устройството на мотоциклета.

Свързани статии

Back to top button