петък, 10/07/20

Информационен портал за мото туризъм
Дакар’20 – Е7: Тъжна новина – Гонсалвеш остана във вечните пустинни полета на Дакар

Дакар’20 – Е7: Тъжна новина – Гонсалвеш остана във вечните пустинни полета на Дакар

Труден ден за всички, които обичат рали Дакар – за феновете, за участниците и за нас, които пишем и говорим за него.

Изключителено тъжен 7-ми етап бе днешният в рали Дакар 2020, провеждан за първи път в Саудитска Арабия. Ветеранът Пауло Гонсалвеш загина при инцидент на 276-ия километър от трасето, като сигналът бе подаден в 10:08 местно време.

Организаторите веднага реагираха и изпратиха медицински хеликоптер, който намерил Гонсалвеш в безсъзнание в пясъка на саудитската пустиня. Първоначалните предположения са, че опитният португалец е получил инфаркт, но тепърва предстои да се уточняват причините.

Пауло бе един от най-обичаните и харизматични пилоти. Спиди Гонзалес, както бе прякорът му, бе сред най-опитните в надпреварата. Това бе негово 13-то участие, като в четири случая той е завършвал ралито сред първите 10. Най-доброто му представяне пък бе през 2015, когато зае втората позиция в генералното класиране. До днешния фатален етап португалецът заемаше 46-то място в класирането, след като имаше сериозен проблем в третия и му се наложи сам да смени двигателя на мотоциклета си HERO.

Спиди завинаги остана на 40 години и премина във вечните пустинни полета на състезанието.

Именно през 2015 бе последният смъртен случай на състезател. Тогава полякът Михал Херник бе намерен мъртъв край мотора си в случай, напомнящ този на Гонсалвеш.

Португалецът е 71-вата жертва, която взима състезанието и 29-та при мотоциклетистите.

Всички състезатели са помрачени и в минорно настроение. Всички изказват своите съболезнования, а водачът при АТВ-тата Игнасио Касале, бе може би най-точен и лаконичен:

Днес резултатите нямат значение.

За това и ние днес няма да публикуваме класиране и няма да говорим за победителите в отделните категории. Няма значение, когато е загубен човешки живот. Самото участие в това състезание, което е с реномето на най-тежкия рали рейд в света, е своеобразна победа. Днес Пауо не успя да победи пясъците, над които не веднъж бе надделявал.

 

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts