3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
ApriliaСпорт

Aprilia Tuareg e новият крал на Африка, детронирайки Yamaha Tenere

След над 3000 мили изтощително състезание Якопо Черути и Aprilia Tuareg спечелиха Africa Eco Race 2024 г. – което едно от големите рали рейд събития в света.

Черути и Tuareg бяха първи в генералното класиране за цялото състезание още от първия етап. Това е изключителен резултат за Aprilia Tuareg 660 в дебюта му по африканските терени, доминиращ срещу вече настанилия се удобно там отбор на Yamaha Tenere World Raid и опитните състезатели на японците като Пол Терес и Алесандро Ботури.

Срещу тях въоръжени с туарези се изправиха опитният Черути и новобранецът Монтанари, като показаха впечатляващо представяне. По време на събитието Черути неизменно остана в челната тройка, където му правеха компания пилотите на Yamaha Tenere World Raid Team Алесандро Ботури и Пол Тарес. 

Триото си разменяха местата в челната тройка по време на етапите и времената им бяха доста близки. Накрая, след всичките 12 етапа на AER 2024, по-малко от 26 минути разделяха първите трима състезатели.

Разработен от Aprilia Racing в сътрудничество с GCorse на братя Guareschi, Aprilia Tuareg е предназначен за състезания в пустинята. Със страхотните офроуд способности на производствения Tuareg, от който произлиза, тази машина е предназначена за глобални приключения, като потвърди качествата си дори в изтощителната африканска среда.

Една година след първото си представяне, проектът „Обратно в Африка“ на Aprilia Racing, създаден, за да върне Aprilia обратно към състезанията в пустинята, постигна огромен успех още при дебюта си. В подготовката за Africa Eco Race, дуото Черути/Tuareg спечели също италианската титла Motorally и завоюва подиум в Transanatolia – първото им състезание в големите ралита. Състезателната версия на Aprilia Tuareg е оборудвана с окачване Öhlins by Andreani, допълнено с титаниева изпускателна система SC-Project и специфичен въздушен филтър Sprint Filter.

Оформя се титанично съперничество между Tuareg 660 и Tenere 700 освен в шоуримите, и из пясъчните терени на Africa Eco Race 2024. Какво по-добро за цялата мотоциклетна гилдия от едно съперничество, което обикновено ражда легенди. 

Aprilia се завръща в рали рейда със състезателна версията на Tuareg 660

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button