Tоп класацииЗимни мото пътешествияМото туризъмТрикове и СъветиФАКТИШотландия
Актуално

5 бързи съвета на Гордън Стюард как да запазим топлината, докато караме през зимата

Гордън Стюарт, известен като Арктическия ездач, е IT специалист, запален мотоциклетист и автор в bikerandbike.co.uk. Гордън живее в Северна Европа и е особено привлечен от карането в зимни условия, като през последните 15 зими е изминал хиляди километри с мотора си по пътищата на Североизточна Англия и Шотландия, а също и до най-северните точки на Европа. Той следва няколко правила за пътуване с мотоциклет в студа, които с готовност споделя.

КОЛКО СТУДЕНО ЩЕ БЪДЕ

Това е нещото, което мотористите често забравят, а е може би най-важното – винаги проверявайте прогнозата за времето. Потърсете информация за температурата, скоростта и посоката на вятъра, за да разберете какви ще са условията в деня, в който планирате да карате, като също така имате предвид с каква скорост смятате да се движите. Например през 2018 в Исландия, в една част от пътуването си, Гордън кара при вятър със скорост 113 км/ч. Температура на въздуха била 6°C, но заради вятъра се усещала като -3°C и то преди да даде газ. Така че когато знаете какви ще са условията, ако пътуването не е належащо, винаги можете да останете вкъщи на топло.

Можете да следите времето и в Meteo-Ride, като освен движението на дъждовните облаци, можете да следите времето на конкретни проходи в България и на Балканите. Просто изберете от списъка.

МНОГО ПЛАСТОВЕ ДРЕХИ

Ако смятате, че ще е студено, облечете няколко пласта дрехи и вземете още един резервен. Дори в началото на „лятото“ в арктическата част на Норвегия, Гордън носи термо бельо плюс панталони, тениска, вълнена риза, пуловер и чак тогава мото екипировката. Освен това дъждобранът му (като не рядко дъждобраните пазят по-добре от вятъра, отколкото от дъжда) е най-отгоре в багажа, готов за обличане, ако стане твърде студено и в такива случаи наистина много помага.

Ключовото нещо с многото пластове дрехи е да се уверите, че имате достатъчно място под екипировката, за да се поберат допълнителните подплати. Когато си купувате ново яке, изберете подходящия размер, като имате предвид карането в студено време.

Снимка: REV’IT! Dominator GTX Jacket

КОНТРОЛИРАЙТЕ ПРОНИКВАНЕТО НА ВЯТЪРА

Запознайте се с вентилационните отвори на каската и ги затворете, вземете си шал бандана за врата и пъхнете внимателно ръкавите в ръкавиците си преди да потеглите. Това са прости неща, но са много ефективни. Гордън споделя, че неведнъж е карал с приятели, които измръзват от студ само защото не са отделили една допълнителна минута, за да направят това. И не бива да забравяте визьора, откъдето прониква най-много вятър. Отвореният визьор е сигурен начин да се охладите много бързо. Гордън разказва как е открил това по трудния начин в шотландските планини. За да избегне блясъка от залязващото слънце той отворил визьора си. И само 30 минути по-късно осъзнал, че телесната му температура значително е спаднала и се чувства много зле.

ОСТАНЕТЕ СУХИ

Когато живееш в Северна Англия, това е особено важно, споделя Гордън и разказва своя опит. Напълно водоустойчивото оборудване е доста скъпо – особено ако си начинаещ моторист. Едва от тази година той се е обзавел с екипировка, която е изцяло от GORE-TEX. Но още от самото началото на моторджийската си кариера той инвестира в три много важни части от екипировката. Първото нещо са напълно водоустойчиви ботуши. Те обикновено не са най-стилните, но определено си заслужават инвестициятадъждобран и липсата на стил. Второто нещо са изцяло GORE-TEX водоустойчиви ръкавици. Третото, така важният дъждобран. Той може да компенсира това, че не можете да инвестирате в скъпи яке и панталон. За Гордън например, дъждобранът бил идеалната защита за кожената му екипировка цели 12 години.

ИНВЕСТИРАЙТЕ В ТЕХНОЛОГИИ (АКО МОЖЕТЕ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИТЕ)

Гордън казва за себе си, че през по-голямата част от кариерата си на пътя е бил бюджетен моторист, който се възползва максимално от това, което може да си позволи. “Но през 2018 г. имах големия късмет Suzuki да ми заемат своя първокласен адвенчър мотоциклет. Изминах повече от 8 000 километра в комфорта на всякакви подгряващи екстри. Отопляемите ръкохватки променят правилата на играта при каране в студено време и определено си заслужава да ги пробвате, ако все още не сте. И чак тази година инвестирах и в отопляема жилетка. Тя не просто променя правилата на играта, тя променя живота. Не можех да повярвам, че съм чакал почти две десетилетия, за да усети как регулируемата топлина стопля сърцето му. Нямам търпение да я изпробвам в Арктическа Русия тази зима.”

Източник: bikerandbike.co.uk.

Няколко бързи съвета как да зазимите мотоциклета

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Симеон Кръстев

Мотоциклетен ентусиаст и пътешественик. Автор и преводач на материали в сайта. Обича високите скорости, пътешествия до непознати места и природата. Любител планинар и автор на блога Simeon Travel Space.

Свързани статии

Back to top button