петък, 05/06/20

Информационен портал за мото туризъм
Дакар’19 – E3: Де Султре спечели днешния етап. Жоан Бареда отпадна!

Дакар’19 – E3: Де Султре спечели днешния етап. Жоан Бареда отпадна!

Състезателят от отбора на Yamlube Yamaha Rally, Хавиер де Султре, спечели днешния трети етап от надпреварата в пясъците на Перу и така Yamaha хвърли ръкавицата към отборите на Monster Energy Honda и Red Bull KTM Factory Team, чиито пилоти спечелиха първите два етапа. 

Втори, на 15 секунди, завърши Пабло Кинтания от Rockstar Energy Husqvarna, като в общи линии основната битка за първото място днес бе между двамата. Тройката допълни аржентинецът Кевин Бенявидес на 2,37 секунди от лидерите. Адриан Ван Беверен завърши 4-ти, а шампионът от 2017 Сам Съндърланд отсрами KTM с 4-та позиция.  

Голямата драма днес бе отпадането на лидера в генералното класиране Жоан Бареда Борд от Monster Energy Honda. Той се изгуби в гъстата мъгла около 146-я километър след старта, като по-късно стана ясно, че е претърпял и падане. Испанецът е бил принуден да извика хеликоптера да го прибере в бивака на отбора в Сан Хуан де Маркона.

Бареда е почти митичен в съвременната история на Дакар. Той има рекордните 23 етани победи, но никога не е успявал да завърши в тройката на крайното класиране. Симпатичният испанец непрестанно е преследван от лош късмет и обстоятелства, които не му позволяват да спечели титлата. Миналата година водеше почти до края и отново бе фаворит, но контузия в коляното го отказа. Най-близо до победата бе през 2017, когато завърши 4-ти.

Другите фаворити днес също имаха проблеми с навигацията. Миналогодишният шампион Валкнер и Рики Брабек, които вчера откраднаха шоуто и бяха героите на деня, завършвайки 1-ви и 2-ри, само с 22 секунди разлика, днес отново се движеха в пакет, но този път Валкнер подведе опонента си, който плътно го следваше, като и двамата се изгубиха, което им костваше над 20 минути разлика от лидера днес – де Султре.

Лайа Санц, която от години се състезава наравно с мъжете, днес почти успя да влезе в топ 20, завършвайки 21-ва от общо 95 състезатели.

Днешният трети кръг на Дакар тества издръжливостта на пилотите и машините, като начертаният маршрут бе най-дългият от първата половина на ралито – с дължина 799 км, от които специални бяха 331 км от Сан Хуан де Маркона до Арекипа.

В генералното класиране коравият аржентинец Пабло Кинтания, който и миналата година вървеше много солидно в класирането, поведе таблицата.


  1. Пабло Кинтания – ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING
  2. Кевин Бенявидес – MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2019
  3. Сам Съндърланд – RED BULL KTM FACTORY TEAM
  4. Адриан Ван Беверен – YAMALUBE YAMAHA OFFICIAL RALLY TEAM
  5. Тоби Прайс – RED BULL KTM FACTORY TEAM
  6. Хавиер де Султре – YAMALUBE YAMAHA OFFICIAL RALLY TEAM
  7. Рики Брабек – MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2019
  8. Матиас Валкнер – RED BULL KTM FACTORY TEAM
  9. Пауо Гонзалес – MONSTER ENERGY HONDA TEAM 2019
  10. Андрю Шорт – ROCKSTAR ENERGY HUSQVARNA FACTORY RACING

Снимка: Eric Vrgiolu

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts