Дюлински проходМЕТЕОПланински проходиПътна обстановка

Започва ли най-сетне ремонтът на Дюлинския проход? АПИ го включва в проектите за 2022

Дюлинският проход (440 м н. в.) е включен в ремонтната програма на Агенция „Пътна инфраструктура“ за тази година. Това сочи справка от АПИ. Трасето е кратка връзка между общините Варна и Бургас през Стара планина и е алтернативен маршрут на първокласния път І-9 Варна – Бургас през Приморски проход.

Проходът е придобил митичен характер в съзнанието на хората от двете страни на Източна Стара планина като живописен път, но съответно се е превърнал и в синоним на разруха и пример за лошото стопанисване на пътищата у нас.

Дюлински проход / Снимка: архив 2017, meteo-ride.com

Дали най-сетне ще доживеем да караме по хубав алтернативен път между Бургас и Варна през Стара планина?

Определено има надежди, а наскоро осъщественият ремонт на Айтоски проход вдъхва оптимизъм, че се залага на рехабилитирането на живописните Старопланински проходи по Черноморието. Все пак до започване на реалното строителство трябва да изтече още време.

Участъкът преминава през областите Варна и Бургас. Прогнозната стойност е 1 312 850 лв. без ДДС.

Освен Дюлинския проход от АПИ са заложили още 10 пътни отсечки с обща дължина близо 200 км в областите Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково, Видин и Смолян.

По високи изисквания

АПИ завиши изискванията към изпълнителите на строителството и строителния надзор както по време на ремонтните дейности, така и в гаранционния период след това. Целта е да се гарантира качествено изпълнение на строително-монтажните работи.

Предвидено е ново задължение на строителния надзор да разполага с акредитирана строителна лаборатория, различна от тази, която ще използва строителят. Целта е консултантът да извършва задължителни собствени проби, изпитвания и контролни проверки по време на изпълнението и приемането на строителните дейности.

Предвиден е и двойно по-дълъг гаранционен срок на пътните работи – 6 години, вместо досегашните 3 години. През гаранционния период ще се извършват освен редовните инспекции на възложителя – Агенция „Пътна инфраструктура“, също така и задължителни инспекции два пъти в годината. При установяване на технически грешки и несъответствия в сертификат за извършени СМР, одобрен от надзора и предаден за окончателно одобрение и разплащане на възложителя, ще може да се налагат санкции и на строителния надзор.

На строителния надзор допълнително е вменено да съгласува и контролира временната организация на движение с оглед повишаване на безопасността по време на строителството.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Офертите на участниците в двете обявени обществени поръчки ще се приемат до 12 май 2022 г. Едната обществена поръчка е за избор на изпълнител строително-монтажни работи за основен ремонт на 123,5 км пътища с обща индикативна стойност 135 889 600 лв. без ДДС. Тя е разделена на пет обособени позиции:

Стикери от Емблематични Мото Трасета

•        В обособена позиция I е основният ремонт на 34,1 км от път III-906 (I-9 Старо Оряхово – Обзор) – Гюльовца, включващ трасето на Дюлинския проход. Участъкът преминава през областите Варна и Бургас. В отсечката ще бъдат ремонтирани две съоръжения – мост над р. Двойница при 13-ти км и мост над р. Бяла при 32-ри км. Прогнозната стойност е 37 510 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на ремонта е 540 календарни дни.


Останалите проекти

•        В обособена позиция II е основният ремонт на 31.534 км от път III-906 Гюльовца – Каблешково – кръстовище с път I-9 Слънчев бряг – Бургас, в област Бургас. В отсечката ще бъдат обновени 4 моста – над р. Бяла при 37-ми км, над напоителен канал при 40-ти км, над преливника на язовир Порой при 42-ри км и  над р. Ахелой при 45-ти км, както и голямо съоръжение при 55-ти км. Индикативната стойност е 34 687 400 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на ремонта е 540 календарни дни;

•        В обособена позиция III е основният ремонт на 24,6 км от път III-907 (път I-9 Маринка – Звездец) – Визица – (път II-99 Царево – Малко Търново. Третокласният участък преминава през природен парк „Странджа“ и е основна пътна връзка на населените места в община Малко Търново с Черноморието и Турция. Прогнозната стойност на поръчката е 27 060 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на ремонта е 450 календарни дни;

•        В обособена позиция IV е основният ремонт на 21.441 км от път III-992 (Бургас – Созопол) – Ясна поляна – Приморско в участъка от  разклона с пътя Бургас – Созопол, през Росен и Веселие до Ясна поляна. Трасето е алтернативен маршрут на второкласния път II-99 Бургас – Приморско. В отсечката има две големи съоръжения, които ще бъдат подменени с нови заради повреди по устоите и фундаментите: мост над р. Росенска при 7-ми км и мост при 9-ти км. Индикативната стойност е 23 585 100 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на ремонта е 450 календарни дни;

•        В обособена позиция V е основният ремонт на 11.861 км от път III-9009 Ново Паничарево – Ясна поляна. Отсечката е част от маршрута Бургас (Крайморие) – Маринка-Ново Паничарево-Ясна Поляна – Приморско, с който се дублира път ІІ-99 в участъка до Приморско и осигурява достъп до Южното Черноморие. В отсечката ще бъдат ремонтирани два моста – над р. Ропотамо и съоръжение при 6-ти км. Прогнозната стойност е 13 047 100 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на ремонта е 360 календарни дни.

Втората обществена поръчка е за основен ремонт на 76,2 км републикански пътища. Общата индикативна стойност е 83 428 400 лв. без ДДС. Тръжната процедура е в 6 обособени позиции:

•        В обособена позиция I е основният ремонт на 7.840 км от път III-9061 (Оризаре – Каблешково) – Тънково – Слънчев Бряг в участъка от разклона с пътя Оризаре – Каблешково, през с. Тънково до Слънчев Бряг. Отсечката осигурява  транспортна връзка на пътуващите от вътрешността на страната към българското Черноморие и се използва за обходен маршрут на път І-9 Варна – Бургас при отбиване на товарния трафик през летния сезон. В участъка ще бъдат ремонтирани две мостови съоръжения – при 3-ти и при 7-ми км. Прогнозната стойност е 8 624 000  лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на ремонта е 300 календарни дни;

•        В обособена позиция II е основният ремонт на 6.491 км от път III-6009 Каблешково – Ахелой, в област Бургас. Трасето осигурява транспортна връзка от п. в. „Българово“ на АМ „Тракия“ към Южното Черноморие и се използва като пряка връзка със Слънчев бряг. Индикативната стойност е 7 140 100 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на ремонта е 300 календарни дни;

•        В обособена позиция III е основният ремонт на 16.129 км, и пътни връзки с обща дължина 0.320 км, от път III-7907 Дебелт – Братово. Участъкът свързва общините Бургас, Камено и Средец и е основен маршрут за товарните автомобили, пътуващи към нефтопреработвателния комбинат. В отсечката ще бъдат обновени 4 съоръжения: надлез над жп линия, мост над р. Русокастренска, сводов мост над р. Маладжийско дере и мост над р. Чакърлийка. Прогнозната стойност е 17 741 900  лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на ремонта е 360 календарни дни;

•        В обособена позиция IV е основният ремонт на 11.841 км от път III-121 Раброво – Периловец – Шишенци, който е най-кратката пътна връзка на населените места в общините Видин и Кула в област Видин. Предвидено е изграждането на нов мост на мястото на съществуващия над р. Рабровска при 23-ти км. Индикативната стойност е 13 025 100 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на ремонта е 360 календарни дни;

•        В обособена позиция V е основният ремонт на 11.612 км от път III-807 Върбица – Скобелево, който свързва областите Стара Загора и Хасково. В отсечката ще бъде ремонтиран  стоманеният мост над р. Марица при 7-ми км, който е построен през 1932 г. и оттогава не е основно ремонтиран. Поради влошеното му състояние е затворен за движение от 2010 г. Ще бъде обновен и мост над р. Бяла при 6-ти км.  Прогнозната стойност е 12 773 200 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на ремонта е 360 календарни дни;

•        В обособена позиция VI е основният ремонт на  21.931 км от път III-868 Рудозем – Смолян. Отсечката обслужва населените места в общините Рудозем и Смолян и е алтернативен маршрут за достъп до бъдещия ГКПП „Рудозем – Ксанти“. Трасето осигурява връзка с паметника на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка, построен в чест на освобождението на Родопите през 1912 г. Прогнозната стойност за извършване на надзор на обекта е 24 124 100 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на ремонта е 450 календарни дни.

В края на март тази година бяха обявени тръжните процедури за избор на изпълнители на строителния надзор за ремонта на тези 11 третокласни трасета .


Източници: АПИ, Flagman.bg, СКАТ, NovaVarna.net

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button