вторник, 07/07/20

Информационен портал за мото туризъм
Трансалпина далеч от отваряне. Връщат мотористи (видео)

Трансалпина далеч от отваряне. Връщат мотористи (видео)

В репортаж от вчера румънската телевизия Digi24 HD показа възникнали усложнения при снегопочистването на високопланинския път Трансалпина.

Засега са почистени едва 7 километра от трасето, като поради лошото време и очакваните снеговалежи през идните дни работниците са далеч от прохода Урделе (Urdele Pass) на 2145 м. н. в., където е най-високата част на трасе DN67C. Отделно при резките температурни амплитуди на затопляне и застудяване се създават предпоставки за срутвания на скална маса, които агенцията по почистването трябва да се връща и да отстранява от шосето. В момента на най-тежките участъци има около 3 метра сняг!

Ситуацията е идентична с тази от миналата година, когато на 20 април имаше 5 метра сняг, но тогава прогнозата за май бе по-благоприятна и от CNADNR (Националната компания за пътна инфраструктура на Румъния) се ангажираха с дата на пускане на прохода – 1 юни. 

При създалата се ситуация тази година и очакваното лошо време в средата на май, не може да се прогнозира кога ще бъде отворен проходът, който обичайно е готов да приема посетители в началото или средата на юни. 


В репортажа се вижда как мотоциклетни ентусиасти се опитват да преминат транзит през прохода, но биват връщани от служителите на CNADNR.

Обръщаме се към българските мото пътешественици с предупреждение да не предприемат мото пътешествия през май, както към Трансалпина, така и към Трансфъгърашан, където миналата година имаше инцидент със срутена скална маса, която затисна автомобил и по чудо нямаше пострадали. Тогава това принуди местната община да затвори прохода с бариера и катинар при Козята хижа (Cabanei Capra).

Както винаги и тази година от meteo-ride ще следим състоянието на двата прохода и ще ви уведомяваме своевременно за състоянието им.

Желаещите да се включат в най-голямата мрежата от мотоциклетисти, които докладват за пътната обстановка по време на своите приключения и с това помагат и ориентират други колеги, могат да се присъединят към групата ни във фейсбук Road Conditions and Weather for Bikers.

Road Condition and Weather for Bikers

 

Времето на Трансалпина в момента

Източник: Digi24 HD

Превод от румънски: Александър Веселинов


Вижте в нашия магазин:

Тениска Ride Report – цвят графит

Пакет СТИКЕРИ Трансфъгърашан DN 7c и Трансалпина DN 67c

Тениска Pass Hunter

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts