БългарияКаньониМото туризъмПланински трасетаРевютаТрасетаТрасета в България

Кричим – Девин: Пътят на Дракона

    

(2 гласове)
Оценка от мото пътешествениците


Любопитни факти:

  • • Кодово название: Шосе 866 
  • • Дължина – 61 км
  • • Разположен на три язовира
  • • Яз. Въча е най-високият в България – 144,5 м.
  • • Някои от понтонните къщи се отдават под наем.
  • • Има легенда за сом човекоядец във Въча.
  • • Тракийското име на Девин е било Дьовлен.  

Път, преминаващ през цели три язовира, със сигурност е интересен, чудноват и безспорно живописен.

Започващ от гр. Кричим и условно приключващ на разклона за гр. Девин, пътят криволичи в продължение на 61 км. покрай яз. Кричим, яз. Въча (Антониванов, ост.) и яз. Цанков камък. Но път 866 продължава, за да мине през Широка лъка и Стойките и да стигне до Смолян.

Отдавна се канехме да изследваме това трасе и най-сетне му дойде ред за напречен разрез и анализ, като същевременно пълнехме очите и душите си с гледки. Тази мисия ни караше да се чувстваме щастливци за това каква работа имаме, съчетавайки погледа на изследователя и критика в едно с уикенд приключение. Да! Както повечето неща в малката ни, но прехубава страна, така и този маршрут е на един уикенд обход и разглеждане. Намиращ се между планинските ридове на Девинската планина и Мурсалица – общо казано в Западни Родопи (виж на картата по-долу), той е сравнително централно разположен и лесно достъпен. Особено от столицата, откъдето ако започнете своя трип, можете преспокойно и за един ден да минете оттам, като го комбинирате с други невероятни трасета в близост, като Доспатския проход. Разбира се, ние препоръчваме човек да отдели повече от един ден за подобен воаяж.

Сега обаче ще обърнем внимание и подробно ще разгледаме път номер 866 от републиканската пътна мрежа, който свързва Кричим с Девин. Неговите прелести и кусури.

Кричим-Девин трасе
Началото. Върху стената на яз. Кричим. Оттук започва същинската част на трасето.

Обекти и логистика

Стартирайки от гр. Кричим след задължителното свещенодействие с кафето и отдадения му ритуален почит, хвърлихме бегъл поглед на градчето, което е разположено в предверието на Западните Родопи и играе ролята на естествена порта и пазител на планината, погледнато от мистично-стратегическия средновековен поглед на географията в района. Кричим е облегнат удобно на северните склонове на Родопа планина, загледан в топлината на тракийската низина. Мястото много ни хареса. Трудно можем да кажем нещо подобно за етническия състав на града и по-точно съотношението българи – роми, като процентът е чувствително висок в полза на последните или поне така изглеждаше. Иначе имаше патриотично усещане от опънатия голям трибагреник на един от скатовете над Кричим. Явно българи останали там, се опитват да посъбудят българския дух.

Забранителен знак за мотористи в Кричим
Забранителен знак за мотористи в центъра на Кричим

В следващите 35 километра до с. Михалково няма населени места, единствените такива са понтоните в язовирите. Няма крайпътни заведения и магазини освен хотел “Чилингира”, където можете да отседнете или да хапнете. Ние препоръчваме вариант да си напазарувате преди да тръгнете и да си направите хубав пикник на някой рид с хубава гледка към змийския вид на язовир Въча.

Смъкваме драстично оценката за логистика, защото от с. Михалково до крайната точка гр. Девин няма крайпътни ханове и магазини и през всичките километри по трасето няма бензиностанции, затова проверете автономията си! 61 километра не са много, но някой да не тръгне с непроверен резервоар.

Тук може би трябва да припомним за основната забележителност на с. Михалково, където  извира прочутата естествено газирана минерална вода “Михалково” (при извора е около 28 градуса). Минералният извор в Михалково се намира на 2 км от селото и е открит през 1936 г. като планински ручей, отличаващ се по вкус и мирис от обикновената вода.

Чилингира. Кричим-Девин ревю
Хотел Чилингира

И така, естествено преминаваме към обектите, като на разстояние 16 км. от Михалково се намира хижа Персенк, откъдето можете да достигнете до връх Персенк или Чудните мостове. Но това са отклоняващи локации за нашето пътуване и по-скоро биха попаднали в някой дневник с пешеходни маршрути.

Непосредствено при навлизането в Родопите, на 6 км от Кричим се намира кричимския манастир “Рождество Богородично”. Предполага се, че е основан през ІХ-Х или през ХІІІ век. При потушаването на Априлското въстание през 1876 г. е опожарен. Възобновен е през 1932 г., а от 2006 г. е действащ. В съседство е Кричимският минерален извор със силициева вода с леко алкална реакция и температура 28 градуса. Лекува повърхностни рани на кожата, не се пие поради високата минерализация. Точните GPS кординати на манастира на картата тук.

Пътна настилка. Завои. Майсторство на ездача

По отношение на пътната настилка трасето може да се раздели на два етапа: до Михалково и след него. В първия етап асфалтът е стар, вече доста захабен и изгубил своите качества. Няма дупки, но има доста неравности, пукнатини и около банкета е започнал да ерозира. В този етап е и най-голямото натоварване за ездача (неравностите доста изморяват). Изисква по-високо внимание и майсторство. Завоите иначе са средна работа. Липсват остри завои и фиби, но пък има няколко с лоша видимост. Пътна маркировка отсъства, знаци също. Не е обезопасен добре, като мантинелите са стари и ръждясали. 

За панорамен път няма добре обособени уширения и отбивки, за да спреш, да погледаш и да си починеш. Повечето отбивки и уширения са естествено направени от камиони, коли или рибари, които си паркират колите на тези места, докато си къцат на брега. Тук е мястото да кажем, че за язовир Въча се носят рибарски легенди, че по дъното му броди сом с човешки размери, който дори си има име – “Златистия”. Местни рибари се кълнат, че са го виждали как се показва на повърхността и как люспите му проблясват на слънцето. А бе, нещо като историята за Лох Нес в български вариант, но с доста по-възможна истинност и аз лично не бих искал среща лице в лице с подобно чудовище.

Вторият етап… Вторият етап ме кара да спра за миг и да помисля малко как да го опиша. Честно, не мислех, че в България може да съществува подобен път, изграден по всички норми и стандартни на пътното строителство в Европа. Имахме усещането, че сме в Словения или Австрия… Имитационни укрепващи камъни, които да хармонизират присъствието на човека, прорязъл път през планината, така че да не изглежда като грозно бетонно укрепление, а да бъде естествена част от пейзажа. Стръмните завои са подкрепени с каменни зидове, обшити с мрежа. Канафките, големи и почистени. Пътната маркировка на ниво. Тръбата на тунела, през който минахме, бе добре осветена, широка и права. По каталог, а самият асфалт “медец”. А бе, въобщеее… разкош!

В последствие разбрахме, че този път е изграден покрай печално известния (заради споровете дали е обосновано строителството му и високата цена на проекта) яз. Цанков камък и всъщност заобикаля хидросъоръжението. Пишем осреднена оценка между слабия първи етап и отличния втори.

Трафик

Трафикът е от нормален към нисък. Поставяме висока оценка от 7.8 и го окачествяваме като сравнително спокоен предвид популярността му.

Популярност и слава

Известен е в международен план и се преминава често от чужденци. Задължителен за всички, които посещават България, за да разгледат Родопите, но като цяло би могло да се иска повече и може да се рекламира заедно със съседния Доспатски проход с 4-те язовира.

Мото маршрут Кричим-Девин. Ревю

Панорама

Този път оставихме гледките за накрая и ако досега не сте разбрали защо правим ревю на този път, в галерия по-долу ще проумеете. Ще спестим думите и ще ви оставим сами да се убедите.

[images_grid auto_slide=”no” auto_duration=”1″ cols=”six” lightbox=”yes” source=”media: 6523,6525,6521,6522,6524,6526,6527,6528,6529,6531,6532,6518″][/images_grid]


[review]
Кричим – Девин: Пътят на Дракона
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (2 гласове)
Пътна настилка7
Завои8.3
Обекти/Забележителности8
Панорама9
Популярност6.5
Поносимост на трафика7
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Пътна настилка - 7
Завои - 7.1
Обекти и логистика - 4
Панорама - 8.7
Популярност и слава - 8.6
Устойчивост на климатичната прогноза - 5.9
Наличие/Отсъствие на трафик - 6.4

6.8

User Rating: Be the first one !
Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

13 + 8 =

Back to top button