3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиПланински трасетаТрасетаТрасета в МакедонияТрасета на Балканите

Проходът Плетвар – Pletvar Pass

Ждрела, Каньони, Клисури  

 Задънен път

От meteo-ride.com
(1 глас)
От пътешествениците

Проходът Плетвар

Плетварският проход (998 м.н.в.), заедно със съседния проход Присад (1093 м.н.в.), е един от високопланинските проходи в Северна Македония. Той представлява класическа седловина, прорязваща две планински възвишения в най-ниската точка между тях. Като тези върхове са част от два отделни масива - Дрен планина и Бабуна планина. Шосето преминаващо от тук е от изключителна важност за региона и свързва Росоман с областния център Прилеп, като по него са минавали хора и кервани още от древността. Съвременният му облик датира от 1925 година, когато това е бил коларски път. (Виж снимката в Любопитни факти.)

Национален път А1 свързват Тиквешката котловина с Прилепско-Битолско-Леринското поле, наричано от българите просто "Поле". Това е най-голямата котловина в географската област Македония, разделена днес между Северна Македония - северната част и Гръцката република – южната. Мястото е същинска фурна и веднага можете да усетите задушливата жега на спускане към гр. Прилеп. От изток преминавате и през Дреновската клисура, която започва непосредствено след разклона с Кавадарци. Това пък е друга отправна точка, откъдето можете да атакувате прохода по шосе R1103.

Трябва да отбележим, че теренът около прохода попада в маршрута на бъдещия скоростен път, който ще свързва Градско с Прилеп.

Панорама

Спускането към Прилеп открива чудна гледка към града, а вероятно панорамата от самото селце Плетвар е още по-хубава. Гледките около Дреновската клисура също са живописни. 

Пътна настилка. Завои

По-атрактивната част за каране обаче е откъм Росоман. Трасето в тази част предлага много бързи и живописни завои. Цялото трасе е изключително темпово и бързо, а шосето е от три ленти - две от изкачващата страна и една от спускащата. Пътната настилка е без нарушена цялост, но е видимо износена поради огромния трафик.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Трафик

Трафикът е осезаем и веднага щом стъпите на А1 разбирате, че този път е от важно търговско-икономическо значение за района и Северна Македония. И в двете посоки фучат тирове и тежкотоварни автомобили, които донякъде развалят удоволствието от карането. Често на трасето стават пътни инциденти поради високата скорост и неправилно изпреварване. Избягвайте пиковите часове, сутрин и след 16:00 часа, защото тогава натоварването прави пътя доста рисков.

Местоположение

 

Популярност и слава

Проходът е неизвестен в България, но в самата Северна Македония е една от големите седловини, която се следи от пътната служба на страната. Трасето е изключително популярно сред местните мотоциклетисти, особено любителите на пистовите мотоциклети. На табелката вече има стикер на Road Condition and Weather for Bikers.

Обекти и логистика

Близо до прохода има една любопитна забележителност, която обаче не бива да посещавате! Става въпрос за Мраморното езеро до село Беловодица, или Прилеп Памуккале, както го наричат шегувито местните. Езерото се образува през 2016 г., когато в мраморната мина се появяват подземни води, чието нахлуване не е могло да бъде спряно, което е причина за напускане на мината от работниците. Езерото е широко около 100 метра и дълбоко около 40 метра. Мястото започва да привлича посетители, но през 2019 отново се възобновява добива на мрамор. Обекта отново се изпълва с тежкотоварни машини и минна техника, оградено е и има охрана. Ако все пак решите да отидете до там и да надникнете, можете да стигнете, като се отклоните по 6 км прашен черен път.

Места за настаняване ще намерите в Прилеп и Кавадарци. По самото трасе няма къмпинги, къщи за гости и мотели. Трябва да се насочите към споменатите градове или да пренощувате на палатка. Ако сте почитатели на къмпингите, най-близкият култивиран къмпинг е Rock Land Camp в Демир капя.

За преминаване през пътя не се дължат такси, както примерно има на Прохода Галичица. При пътуване с мотоциклет в Република Северна Македония не се изисква винетка. На магистралните пътища се заплаща тол такса - можете да видите тарифите тук www.amsmspi.mk и на www.roads.org.mk 

На трасето няма разположени бензиностанции.

Устойчивост на климатичната прогноза

Слънчевите дни и жегата тук преобладават. Плетварският проход е и на сравнително ниска надморска височина, малко под 1000 метра, което спомага за по-хубавото време. 

Тениска Pass Hunter

 

 

 

Любопитни факти

• Кодово название:  А1

• 48 км - толкова е дължината на трасето от Росоман до Прилеп.

998 м е най-високата точка на прохода.

• Проходът е като по учебник. Един типичен пример за седловина, прорязваща ниската част между два върха.

• 14% - толкова е максималният наклон на пътя.

• За преминаването на пътя не се дължат такси.

• Мраморното езеро и смелчага, който плува в него.

• Пеперудата Македонска сивка (Pseudochazara cingovskii) е ендемичен вид, който според последните изследвания се среща само в околностите на Плетвар, площ не повече от 1,5 км² и никъде другаде по света.

Снимка: IUCN

• Снимка на прохода от 1925 година 

Източник: Oldprilep.com

• Извесният български род Шавкулови е от с. Плетвар.

Реклама на търговската къща „Братя Шавкулови“ в 13-ти брой на солунския вестник „Отечество“, 1909 г., за откриването на клон на фирмата в Марсилия.

• Трасето е любимо на местните джигити и райдърси.

 

 

 

Проходът Плетвар 998 м
7
Пътна настилка
6.5
Завои
6
Обекти/Забележителности
8.5
Панорама
7
Популярност и Слава
10
Устойчивост на климатичната прогноза
2
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 6.7 / 10

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Проходът Плетвар 998 м
10
Пътна настилка
10
Завои
2
Обекти/Забележителности
8
Панорама
4
Атрактивност
5.5
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Други проходи в Македония
7.2 4 гласове
Пътна настилка
7.1
Завои
7.4
Обекти/Забележителности
6.2
Панорама
9.6
Атрактивност
5.6
Поносимост на трафика
7.5
6.6 1 глас
Пътна настилка
10
Завои
10
Обекти/Забележителности
2
Панорама
8
Атрактивност
4
Поносимост на трафика
5.5

 

 

 

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button