3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Планински проходиРевютаТрасетаТрасета в Черна гораТрасета на Балканите

Дурмитор: Каньоните на Тара и Пива – Превой седло

    

(1 глас)
Оценка от мото пътешествениците


Н ационалният парк Дурмитор в Черна гора, ако не е седмото чудо на света, то със сигурност е част от седемте чудеса на Балканския полуостров. Парк с изключително красива природа, около който са усукани цели три трасета. Чудихме се как да ги опишем и разделим, но те са толкова неразривно свързани, че би било престъпление да ги отделяме едно от друго, все едно да разделиш деца тризначета. Защото майката и на трите е планината Дурмитор.

снимка Йордан Пачев от прохода Первой седло пресичащ планината.

Ако влизате в Черна гора, идвайки от България, по път за парка ще минете през първото трасе, което криволичи покрай каньона на река Тара – един от най-дълбоките в Европа. Задължително трябва да спрете да се снимате на моста над реката. Яздейки по пътя ще имате усещането, че се състезавате с някого и наистина е така, защото с периферното си зрение ще забележите рафтинг маниаци да се спускат по стръмното корито на реката, която е притегателен център за любителите на този спорт от цял свят. Вторият път, започващ от гр. Жабляк, преминава през самото сърце на планината Дурмитор и нейния първенец Боботов кук с респектиращите 2 523 метра над морското равнище. Там, на самото седло, ще се почувствате като оператор на „Кюриосити“ или „Вояджър“, защото ландшафтът напомня извъземен свят от „Старгейт Атлантис“ или „Аватар“.Извънземни на Дурмитор На земята има аналог с гледки от Патагония в Аржентина, както и Доломитите в Алпите. Скалите на върховете около вас са толкова необичайни, че при наличието на каска и ръкавици върху вас, неминуемо ще ви минат мисли, че сте космонавт. А и преодоляването на гравитацията по тесния път, който е в много добро състояние, хич не е трудно, тъй като красотата на района ще ви накара да литнете от кеф.

Обекти и логистика

Третото трасе започва в края на седлото и през поредица от причудливи тунелчета и гледки към Пивското езеро, което ви предстои да пресечете, ако тръгнете по пътя за Плужине и Подгорица, се насочвате към границата с Босна и Херцеговина, където се съединяват водите на река Пива и река Тара. По който и път да тръгнете, няма да сгрешите и всичко зависи от вашата крайна цел. Има доста места за спане, както в Жабляк, така и няколко къмпинга около Тара, където има изградени рафтинг центрове. Вариантът да направите бивак и да опънете палатката винаги е страхотен, но както и при другите проходи, имайте едно наум за високата надморска височина и студените нощи. В ниското при реките Пива и Тара, нощите също са хладни поради течението. В Черна гора е разрешено свободното къмпингуване и бихте могли да си изберете чудно местенце за вашия лагер.  

Места за настаняване

Картата показва всички оферти в Booking.com и Airbnb в района. Meteo-ride.com е партньор на Stay22.com и резервирайки през тази карта, Вие ще подпомогнете нашата дейност, за да продължим да откриваме и описваме за Вас интересни мото маршрути. Благодарим Ви предварително!

Стикер на пътищата на Дурмитор в магазина на meteo-ride

 

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Любопитни факти:

Лорд Байрон пише: „При раждането на нашата планета, тук, на Черногорското крайбрежие, се е състояла най-очарователната среща на морето и земята“. Но преди морето най-очарователният път е от Мойковац през каньона на река Тара до забележителния Джурджев мост и курорта Жабляк, ще добавим ние.

• 1907 e най-високата точка на прохода Первой седло.

• 2523 метра височина се извисява Боботов кук, най-високия връх в Националния парк Дурмитор.

• 18 толкова ледникови езера има в парка.


 

Дурмитор: Каньоните на Тара и Пива – Превой седло
8.5
Пътна настилка
8.5
Завои
4
Обекти/Забележителности
10
Панорама
9
Атрактивност
8.5
Поносимост на трафика
От приключенците (1 глас) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button