3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Без изходСкоростниТрасетаТрасета в Азия

Серпентините на Белокуриха 2, Алтайски край

 

От meteo-ride.com
(0 гласове)
От пътешествениците

Пътят до ски курорта Белокуриха 2 се намира в Руската федерация в сибирския федерален окръг Алтайски край, на границата с Република Алтай, в подножието на едноименната планина. Само на 100-на километра се намира и трансалтайската магистрала Чуя.

Изграждането на 11-километровото трасе през 2016 г. е част от проекта за създаване на нов курорт под името Белокуриха 2, който е разширение на известния балнеолечебен курорт Белокуриха. Новият комплекс отваря врати през 2018 г., но все още е в процес на изграждане. Във финалния си вид той ще включва развита медицинска база, туристическа инфраструктура, атракциони, както и седем ски писти.

Част от инфраструктурата, която осигурява достъпа на туристи, е и прекрасният път, който тръгва от град Белокуриха в посока юг и се изкачва на 850 м. н. в. в Алтайската планина.

Местоположение

Панорама. Завои

Пътят е заобиколен от борови и брезови гори и гледките в далечината не са толкова внушителни, като се има предвид и ниската надморска височина от около 600-800 метра. Въпреки това комбинацията от фиби е нестандартна и имате видимост към почти всяка съседна, което прави гледките към самото шосе доста космополитни. Обратните завои са широки и добре отворени, което, в комбинация с дългите прави отсечки, ви дава възможност за скоростно каране. За тези, които обичат по лежерното яздене, по протежение на серпентините са изградени няколко панорамни платформи, на които можете да спрете, да се полюбувате на околността и да подишате планински въздух. Изчислено е, че в района въздушните йони са основният лечебен компонент на планинския въздух. В Белокуриха съдържанието на леки въздушни йони е от 1014 до 2400 единици, което е двойно повече от съдържанието им в световноизвестния швейцарски курорт Давос (1006 единици). 

politsib.ru

Пътна настилка

Асфалтовата настилка е нова и с висококачествена изработка, а споменатите панорамни площадки са добре асфалтирани и с широки паркинги. Пътят много напомня планинския път Джебел Джаис в ОАЕ, който ви представихме, както и Трансвилкан в Румъния, като общото между трите шосета е, че те са задънени - стигате до курорта и после се връщате по същия път.

Състезание със скейтборди през 2016 / Снимка: Артьом Понявин, чрез prmira.ru

Обекти и логистика. Места за настаняване

Освен всички почивни станции и хотели, в рамките на Белокуриха 2 се намира "Мишина гора" - най-високият ски курорт в Руски Алтай. Преди него ще видите наколко новоизградени обектна за посещение като историко-архитектурния комплекс "Андреевская слобода". Ресторант „Гогол” предлага обширно меню с национални ястия - пайове, осолена свинска мас, месни ястия и зелева супа. Тук можете да посетите стаята на писателя, превърната в музей, която е пресъздадена от база фотографии от миналото.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Всяка година регионът се посещава от около 14 милиона туристи, което, според данни от 2017 г., го прави една от трите най-популярни дестинации за здравен туризъм в Русия.

В самия град Белокуриха основна забележителност са спа хотелите. Те са главният икономически фактор тук и нареждат града сред най-важните балнеологични и климатични здравни курорти в Сибир. Лечебните води са слабо минерализирани, съдържат радон и се изпомпват от дълбочина от 200 до 500 метра, с температура от 27° С до 42° С. В курорта работят 19 санаториума с общо 5000 легла.

С една дума, изборът къде да отседнете е огромен, но имайте предвид, че изобилието от места за отдих е само тук. Най-близкият по-голям град е Бийск, който е на около 70 км.

Хотел Родник Алтая / снимка: rodnik-altaya.com

Популярност и слава. Редовни събития

Сибирски Давос

В момента Белокуриха придобива известност не само като балнеологичен курорт, но и като място за големи събития, сред които Международния форум на ЮНЕСКО и Фонда за дивата природа под мотото „Природа, екология, хора“, както и ежегодния „Сибирски Давос“ (официалното име е „Западен Сибир: регион, икономика, инвестиции") - традиционна международна икономическа конференция, която събира водещи икономисти и политолози.

Как да включите Белокуриха във вашия мото маршрут

Трасето е само на около 70 километра от транссибирското ви мото пътешествие, тъй че почти 100% трябва да бъде едно от местата, които ще посетите. А ако направлението ви е север - изток, то вие сте едва на няколко километра от известната планинска 900-километрова трансалтайска магистрала Чуя (Chuya Highway), която ви отвежда в Монголия през прохода Семински (Seminsky Pass, 1894 м), прохода Чике-Таман (Chike-Taman Pass, 1246 м) и прохода Дурбет-Даба (Pereval Durbet-Daba, 2448 м). На тези прочути места ще се спрем друг път, а вие помислете дали да не се отбиете за нощувка и минерална баня, или поне за един пикник, някъде около Серпентините на Белокуриха. 

Любопитни факти

• Кодово название: -

11 км е дължината на трасето.

• 840 м е най-високата точка на пътя.

• 19 са санаториумите с минерална вода в Белокуриха.

Гербът на града с местните символи - минералните извори и планината Алтай 

• 1846 г. - основано е селото.

• 1928 г. - изграден е хидропатичен център с 24 бани и поликлиника. А през 1931-1934 г. са издигнати дървени общежития. 

• 1970 г. - селото получава статут на курорт с всесъюзно значение.

• За пътя не се дължат такси.

• 4509 метра е най-високият връх в Алтай - Белуха, разположен на границата между Казахстан и Русия.

• Официалните езици в района са руски и алтайски (наричан още ойротски език).

За да управлявате превозно средство в Русия, пред властите трябва да се представят следните документи:

  • регистрационен талон на превозното средство;
  • валиден документ за застраховка;
  • шофьорска книжка и паспорт.

• Стандартното ограничение на скоростта в градовете е 60 км/ч, извън тях – 90 км/ч и 120 км/ч по магистралите. Руското законодателство не предвижда санкция за превишаване на ограничението на скоростта с до 20 км/ч. Санкциите за превишаване на ограничението на скоростта с над 20 км/ч са глоби от 500 до 5000 рубли (около 6 – 60 евро).

 • При необходимост безплатно се избират следните телефонни номера:

  • Пожарна и спасители: 101
  • Полиция: 02
  • Бърза помощ: 03

• Смяна на валута се извършва само в обменните бюра и банките. При обмяна в банка е задължително представянето на документ за самоличност. Хотелите, ресторантите и повечето магазини приемат кредитни карти.

 

Устойчивост на климатичната прогноза

Пътят е отворен целогодишно и през зимата се поддържа редовно заради големия трафик към ски курорта.

Климатът се характеризира с висока средна годишна температура на въздуха за Сибир и предимно спокойно време. Микроклиматът е малко по-мек, отколкото в съседната Бийска равнина. Няма големи разлики в атмосферното налягане. По брой на слънчевите дни в годината (260 дни) Белокуриха е сравнима с курортите на Крим и в Кавказ.

Валежите са до 800 мм, главно през лятото.

Пролетта е сравнително ранна и топла. През лятото времето е ясно и стабилно. Есента е топла, с малко валежи и отсъствие на силни ветрове. Зимата се характеризира със сухо, почти спокойно време с много ясни слънчеви дни. Средни зимни температури: −15.9° C, но понякога се наблюдават и по-силни студове.

Серпентините на Белокуриха 2
10
Пътна настилка
10
Завои
9
Обекти/Забележителности
8
Панорама
4
Популярност и Слава
9.5
Устойчивост на климатичната прогноза
8
-Наличие/+Отсъствие на Трафик
Оценка на автора 8.4 / 10

 

 

 

 

 

 

Направете собствено ревю на пътя и дайте мнение

Серпентините на Белокуриха 2
0
Пътна настилка
0
Завои
0
Обекти/Забележителности
0
Панорама
0
Атрактивност
0
Поносимост на трафика
От приключенците (0 гласове) {{ reviewsOverall }} / 10
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

 

 

 

 

 

 

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button