Ninebotелектрически мотоциклетиИновацииКонцепт

Xiaomi Segway Apex H2 – Водороден ел. мотоциклет

Segway Apex H2 е концептуален хибриден водородно-електрически мотоциклет, който ще бъде готов за продажба през 2023 г. Това ли е бъдещето на мотоциклетизма?

Segway бе придобита от китайския стартъп Ninebot през 2015 г., който от своя страна бе приобщен към Xiaomi. Корпоративното сливане доведе до представянето на бруталния и чисто електрически байк Segway Apex през 2019 г. Две години по-късно нещата отиват още по-далеч, като сега е обявен Apex H2, който, според разпространената информация, ще бъде с хибридна система между водород и ток.

През последните няколко години много производители започнаха да разработват автомобили и други превозни средства с двигатели, задвижвани чрез екологични енергийни източници. От друга страна правителствата в много страни стимулират преминаването към зелена енергия чрез държавни субсидии за закупуване на електрически превозни средства, както и правни рамки, изразяващи се в забрани за закупуване на автомобили с двигатели с вътрешно горене. Такъв закон ще влезе в сила в Англия от 2030 г.

По начало всички усилия за избягване на конвенционалните двигатели са насочени към електрическата тяга, но това не е единствената възможност, а и тя, както знаем, има немалко недостатъци.

Основният минус се отнася до зареждането – дори при най-добрите модели електрически МПС са необходими часове за пълното зареждане на батерията. В градски условия и при къси разстояния това е без значение и позволява на електрическите превозни средства в някои страни да изпреварват конвенционалните автомобили по продажби, но за пътувания на дълги разстояния това е значителен недостатък.

Основната алтернатива на изцяло електрическата задвижваща система е водородът!

В почти всички варианти на водородни МПС-та отговорен за движението все още е електродвигателят, но той получава енергия не от батерия, а от горивна клетка, която генерира ток чрез комбиниране на водород с кислород във вода. В момента вече има масово произвеждани леки автомобили, работещи на водород, както и се разработват камиони. А при мотоциклетите все още има много малко, да не кажем незначителни, проекти с този енергиен източник.

Китайската компания Segway-Ninebot представи концепцията Apex H2 за мотоциклет с водородно гориво с намерението да промени това. Apex H2 ще използва горивна клетка с подвижен резервоар за сгъстен водороден газ, който ще захранва междинен акумулатор, осигуряващ захранване на електродвигателя на задното колело. Къде точно ще се намира двигателят е неизвестно.

Мощността на мотоциклета трябва да бъде 60 киловата или 80 конски сили. Ускорението до 100 километра в час ще е 4 сек., а максималната скорост ще бъде 150 километра в час. Компанията стартира кампания за масово финансиране и обяви, че мотоциклетът ще струва 69 999 юана или около 7500 евро. Производството и продажбите на мотоциклета се очаква да започнат през 2023-25 година. 

Xiaomi Segway Apex H2 - Водороден ел. мотоциклет

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button