TriumphМотоциклетиПремиери
Актуално

Triumph Tiger Sport 660 хвърли ръкавицата към Versys и V-Strom 650, Tracer 700 и Honda 750

Очертава се съвсем нов лидер в средния универсален клас мотоциклети.

Британската компания представи снощи на онлайн събитие новия Triumph Tiger Sport 660. Този мотоциклет обещава да разтърси пазара на непретенциозните, но многофункционални пътешественици в средния сегмент – идеални, както за града, така и за дълги приключения. Най-доказалите се сред тях са Kawasaki Versys 650, Suzuki V-Strom 650, Yamaha Tracer 700 и Honda NC 750X.

Точно преди около година писахме, че Triumph планира да реализира мото приключенец в апетитния среден клас и сега се вижда резултатът от усилията на инженерите от фабриката в Хинкли, Англия.

Triumph Tiger Sport 660 хвърли ръкавицата към Versys и V-Strom 650, Tracer 700 и Honda 750

Още преди да започнем да говорим по същество за машината, ще изтъкнем 5 основни причини, поради които смятаме, че Triumph Tiger Sport 660 ще детронира гореспоменатите конкуренти (с изключение на Aprilia Tuono 660, но тя е в съседен сегмент), защото както твърдят британците, малката котка е по-добра от тях в почти всеки аспект. 

  • Най-висока производителност на двигателя, с неподправен звук;
  • Изключително леко тегло, въпреки 3-цилиндровия агрегат;
  • Най-ниски експлоатационни разходи (по твърдения на производителя);
  • Големият интерес към Trident е предвестник за добър пазарен успех и на Tiger 660 (това важи за Европа – в България грандиозният успех на британците през последните години като че ли остава незабелязан от широката публика);
  • Идентична или по-ниска цена с конкурентите!

Най-мощният двигател в класа

Трицилиндровият двигател, отговарящ на Евро 5, ще осигурява максимална мощност от 81 к. с. при 10 250 об/мин и 64 Нм въртящ момент при 6250 об/мин, като производителността е налична от ниски обороти чак до върха на скалата. 90% от въртящия момент всъщност е наличен още при 3600 об/мин (идентични стойности, както при Trident 660). Тази мощност ще задвижва 206-килограмовата машина, заредена с всички течности. Tiger 660 ще се предлага и във версия A2 (47 к. с.).

Новият Tiger Sport 660 е оборудван с окачване Showa, което включва обърната телескопична вилка с диаметър 41 мм, както и RSU моношокови амортисьори. Както предното, така и задното окачване предлагат ход от 150 мм, като единствената възможност за регулиране е предварителното натоварване на задната пружина.

Джантите са шосейни с диаметър 17 инча и са обути с гуми Michelin Road 5, а спирачките са чифт бутала Nissin с 310 мм дискове отпред, с двуканален ABS.

Ел. глезотии

В електрониката откриваме два режима на каране, “Road” и “Rain”, към които е адаптирана реакцията на газта (традиционно за Triumph), както и контрол на сцеплението – който може да бъде напълно деактивиран.

Интерфейсът на ездача включва цветен TFT дисплей, който съдържа цялата необходима информация и може да бъде обогатен с опционалния комплект за свързване “My Triumph”, който добавя още навигация, GoPro контрол, възможност за слушане на музика и разговори от свързания телефон. Прави впечатление липсата на круз контрол, което е учудващо, предвид факта, че газта така или инaче е електронна, Ride by wire.

Турър пакет

Целта на новия Tiger Sport 660 е да обслужва широк спектър от нужди на своя ездач, включително и сериозен мото туризъм. Мотоциклетът има 17-литров резервоар за гориво и показва среден разход от 4,5 литра на 100 километра, което предполага голяма автономност. Резервоарът е среден за категорията, но по-малък спрямо 20 л на Suzuki V-Strom 650 и 21 л на Kawasaki Versys 650. Yamaha Tracer 7  е със същия капацитет от 17 л, а Honda NC 750X e с 14 л, но както заем там разходът на гориво е около 3,5 л на 100 км.

Добрата новина е, че имаме и версия с турър пакет, коя то все още не знаем как ще бъде обозначена. Тя ще бъде с уникални странични и задни куфари с цвета на машината. Предпазната слюда пък се регулира ръчно, само с един захват по средата, което означава, че можете да я издърпате и да повишите ветрозащитата по време на движение.

Цветовата схема

В дебютната му година Triumph ще доставя Tiger Sport 660 в три цветови опции: синьо с черно (Lucerne Blue – Sapphire Black), червено със сиво (Korosi Red – Graphite) и черно със сиво (Graphite – Black). Наличен е и списък от над 40 аксесоара, които да бъдат допълнени според вкуса на собственика. Съответно обаче допълнителните екстри като куикшифтър ще повишат цената до нивата на базовия Yamaha Tracer 9

Цената

Като говорим за цена, можем да споменем, че тя се очаква да бъде около 8500 евро в Германия и 9000 евро в Гърция, което за България трябва да се чете около 17-18 хиляди лева. Напълно конкуретнта и приемлива цена. В допълнение момчетата от Хинкли се гордеят, че машината ще бъде с една от най-евтините подръжки в класа.  А задължителният сервизен интервал ще бъде на 16 хиляди километра.

5 причини Tiger Sport 660 да не успее да пребори конкурентите:

  • 660-кубиковият агрегат е новоразработен и все още недоказан. За разлика от двигателите на японските производители, които са доказано корави и оптимизирани през годините до съвършенство. Не е японец! Или по друг начин казано – трябва да се пребори с предразсъдъците на публиката, която залага на надеждността на “големите 4” от Япония (особено в България).
  • На представянето не бе споменато нищо за круз контрол, което е голяма липса за мотоциклет, претендиращ, че има туристически, а не само градски гени.
  • Контролното табло изглежда евтино и китайско, което е жалко, защото на Trident таблото е чудесно.
  • Някои критики към Trident, които се надяваме да не се пренесат в Tiger Sport.  

Предстои да наблюдаваме как ще се представи този мотоциклет в България и дали ще надмине по популярност именитите си съперници. За останалия свят нямаме съмнение, че тази машина ще бъде абсолютен хит, което безспорно е добре за този клас и мотоциклетната индустрия като цяло.


Четете още:

Тест на Triumph Tiger 900 GT PRO (2020 – )

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button