МЕТЕОМетео БалканиПланински проходиПътна обстановкаРумънияТрансфъгърашан

Трансфъгърашан може да не отвори скоро

Заради настъпилата пандемична криза с COVID-19 местната община и Националната пътна компания на Румъния изпитват организационни и бюрократични трудности около почистването на прохода.

Пускането на движението става само след щателно почистване на трасето от сняг и скални свлачища, след което се извършва инспекция от служители на Националната пътна компания и тя дава разрешение за експлоатация за сезона.

Официално това става с решение на генералния директор на Националната пътна администрация на 1 юли всяка година, но по традиция още на 30 юни пътят се отваря тестово и е възможно преминаването.

Реално тази зима бе по-мека и нямаше толкова сняг на прохода, както се вижда и на клиповете, разпространени тези дни. Но късната дъждовна пролет създава неприятни условия за работа на прохода, който в най-високата си точка достига 2034 м н.в.

Да припомним, че миналата година трафикът бе официално открит на 29 юни!

Ето статистиката през годините

  • 2019 г. на 29 юни
  • 2018 г. на 1 юли
  • 2017 г. на 16 юни
  • 2016 г. на 18 юни
  • 2015 г. – на 27 юни
  • 2014 г. – на 28 юни

Междувременно преди 2 дни туристи разпространиха снимки, твърдейки, че с колело или мотоциклет е възможно качването до езерото Балеа – че може да се премине тунела, които по думи на очевидци не е затворен, както и че не е пусната бариерата на Козята хижа. Ние обаче не съветваме да предприемате подобно пътуване, след като преди години на все още необезопасеното и непочистено трасе пострадаха туристи.

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Свързани статии

Back to top button