ИталияКаньониПланински трасетаРевютаТрасетаТрасета в Алпите

Strada della Forra SP38 – “Осмото чудо на света”

      

(1 глас)
Оценка от мото пътешествениците


“Осмото чудо на света” – така дръзко е наречен пътят от Уинстън Чърчил в началото на XX век. Чърчил е изричал доста глупости в рамките на своя живот, но определено това не е една от тях. Със сигурност тук е уцелил и особено в неговото време, пътят е бил невиждано съоръжение, на което са се възхищавали всички посетители на езерото Гарда, Италия, където е разположен пътят.

Местоположение


Трафик, Пътна настилка и Завои

Трафикът е повече от зловещ! Това се дължи на фактът, че пътят е изключително тесен и за да се разминат две коли, а понякога два мотора дори, трябва някой да отбие встрани. Проблемът в такъв момент идва от факта, че няма банкет, а пътят е врязан директно в скалите. За това се налага колите да се връщат до обособените уширения и отбивки за разминаване. Пътят е толкова екстремно тесен, че на места има светофари, а също така тунелите са с ниски сводове и тавани и има ограничения за височината на бусовете.

Настилката е безупречна, а завоите не са много, но са тесни и трябва да внимавате в тях. Знаковото стопанство и маркировката са на очакваното добро ниво.

Популярност и слава 

За да носи пътят това прозвище, няма какво да коментираме, достатъчно популярен е, което пък съответно сваля оценката в графата трафик. Трябва да отбележим обаче, че шосето доста често е пропускано от българските мото пътешественици, втурнали се към проходи в Алпите. Но имате ли път към езерото Гарда, това е едно от местата, които задължително трябва да посетите. Въпреки че чисто като каране пътят не доставя кой знае какво удоволствие, ще се насладите на това ждрело и ще се полюбувате на панорамната гледка от Terazza del Brivido.

Пътят във видео игрите и поп културата.


Панорама

Откъдето се разкрива такава гледка към езерото Гарда и Алпийските върхове, врязващи се в него, че ще ви падне шапката.

Устойчивост на климатичната прогноза

Климатът е чудесен, за което говорят и безбройните туи, високи по над 25 метра, образуващи зелен венец около езерото. Топлото течение от равнината на Северна Италия, идващо от Милано, навлиза свободно нагоре по езерото, а пък студените алпийските ветрове и течения биват блокирани от север от исполинските върхове, обграждащи басейна. Това води до един мек климат през цялата година и освен туите изобилстват и друг тип субтропична растителност, като олеандри, маслини, лимони и палми.

TREMOSINESulla strada della Forra Dario con Cris Gs & Fabio Quartesan.

Публикувахте от Dario Ravizza в Събота, 5 януари 2019 г.

[review]
Strada della Forra SP38 -
{{ reviewsOverall }} / 10 От пътешествениците (1 глас)
Пътна настилка9
Завои9.5
Обекти/Забележителности7
Панорама6.5
Популярност10
Поносимост на трафика1
Какво казват хората... Направете ваше ревю и дайте оценка
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

This review has no replies yet.

Avatar
Show more
Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю и дайте оценка

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Вашето мнение за трасето

Пътна настилка - 9.4
Завои - 5.6
Обекти и логистика - 9.5
Панорама - 10
Популярност и слава - 10
Устойчивост на клим. прогноза - 10
Трафик - 2

8.1

User Rating: Be the first one !

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

4 × five =

Back to top button