EICMARiejuМото изложенияМотоциклетиПремиериТуристическо Ендуро

Rieju Aventura 500 Legend – турър ендуро с пробег от 1000 километра!

Не можем да изпуснем още една интересна премиера на тазгодишната EICMA 2022. Това е любопитният модел на испанската марка Rieju, която отпразнува своята 80-та годишнина, като представи първия си 500-кубиков мотоциклет с два цилиндъра – Enduro Aventura 500 Legend.

Още през 1934 г. двамата испанци Луис Риера Каре и Хайме Хуанола Фарес обединяват имената си в обща марка – Rieju. Те започват с производство на аксесоари за мотоциклети, което обаче е прекъснато от началото на Втората световна война. В хода на войната, през 1942 г., компанията Rieju е регистрирана като производител на превозни средства с нотариално заверен акт за учредяване, подписан от нотариус на име Дали – бащата на Салвадор Дали.

80 години мотоциклети Rieju

80 години по-късно испанската фабрика за мотоциклети в гр. Фигерас, близо до Жирона, все още съществува. Rieju отбеляза тази годишнина през 2022 г. с престижно участие на EICMA в Милано. Разбира се, за такава годишнина трябва да има и премиерен мотоциклет!

Rieju Aventura 500 Legend за 2023

Aventura 500 Legend беше представен на изложението EICMA 2022 като новия топ модел от Rieju. Ендурото, което трябва да излезе на европейския пазар през 2023 г., може да се похвали с 30-литров резервоар за гориво, осигуряващ на мотоциклета водещ в класа пробег.

Моделът е леко отклонение от продуктовата гама на марката, която досега се фокусира предимно върху офроуд и крос ендуро мотоциклетите с малък капацитет.

Двигател, базиран на Honda, произведен в Китай

Като първи опит на Rieju за пълноразмерен приключенски мотоциклет, Aventura изглежда добре, поне на хартия. Мощността идва с любезното съдействие на двигател, предоставен и произведен от китайския концерн Loncin. Този агрегат обаче е проектиран от Honda и в голяма степен съответства на модерния дизайн на настоящите модели CB 500 – 2 горни разпределителни вала, 4 клапана на цилиндър, водно охлаждане, електронно впръскване на гориво и шестстепенна скоростна кутия. Но дължината на хода тук е увеличена с 2 мм, така че вместо 471 куб. см., стават 485 кубични сантиметра, което според неофициална информация трябва да осигури максимална мощност от 47 к. с., идеална за младите A2 водачи.

Rieju претендира да е истинско ендуро от среден клас и на пръв поглед е така. Джанти с телени спици, гуми за офроуд с размери 90/90-21 отпред и 150/70-18 отзад. Нямаме информация за хода на окачването, но изглежда голям. Височината на седалката е с умерените 820 милиметра. Спирането се извършва с два диска от 298 мм отпред и един диск от 240 мм отзад, всички с ABS.

Разочароващо е наднорменото тегло, но има и добра новина.

Изглежда Rieju Aventura 500 Legend доста обича такос, защото е доста дебел! Тежи 190 килограма сух, което е доста в сравнение с конкурентите. И точно тук Rieju може да предложи нещо специално: Aventura 500 Legend има два бензинови резервоара. Един с 20 литра отпред и един с 19 литра отзад. Общо това води до обем на резервоара от 39 литра и пробег до 1000 километра. И като добавим, че това е един от най-икономичните двигатели на Honda, падащ под 4 литра гориво на 100 километра, то вие имате същинска камила в ръцете си.

Aventura наистина е достоен за приключение, а ние се надяваме да го видим на домашното мото експо в София през 2023. Както знаете, през 2022 година Rieju направи официален дебют на българска земя в рамките на Мото Експо София.

Цените и датите на доставка все още не са известни. 

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button