Електрически мотоциклетиМОТОМотоциклетиМотоциклетна индустрияПроучвания и АнкетиФАКТИ
Актуално

Проучване на FEMA: 90% от мотористите са против забрана на бензиновите двигатели

Проучване на базираната в Брюксел Федерация на европейските мотоциклетни асоциации – FEMA, съвсем очаквано установи, че повече от 90 процента от мотористите са против забраната за мотоциклети с бензинов двигател.

Анкетата приключи през август тази година, като повод за инициирането й бе дебата за вредните емисии от мотоциклетите и евентуалната забрана за продажба на нови мотоциклети с бензинов двигател. Вече в редица европейски държави бе взето решение след 2030 година леките автомобили да са 100% на ток, като например Великобритания.

В настоящото допитване са се включили 23 768 души (1188 жени и 22 580 мъже).

На въпрос „Какво мислите по отношение на възможната забрана за продажба на нови мотоциклети с бензинов двигател?“,

Отговорът изглежда доста убедителен – 92,91% от анкетираните са против такава забрана. Има минимални различия между държавите, но процентът на неодобрение на евентуална забрана за продажба на нови мотоциклети с бензинов двигател не пада под 80% в нито една европейска държава.

Анкетата е проведена на 12 езика в 10 европейски държави – Великобритания, Швейцария, Швеция, Испания, Норвегия, Германия, Франция, Белгия, Дания и Австрия. Изненадващ е резултатът в Норвегия, която е може би най-напредналата страна в списъка по отношение на електрификация на движението. Въпреки това, явно в държавата се наблюдават негативни настроения, защото цели 96% от мотоциклетистите в допитването са против забраната на двигателите с вътрешно горене. В съседна Швеция пък са най-оптимистично настроени относно евентуалната промяна.


Макар че това може да звучи като удар за електрическите мотори, 88,75% от анкетираните заявяват, че са отворени към идеята да преминат към мотоциклет с нулеви емисии, ако машините, работещи с изкопаеми горива, бъдат забранени в задръстените градски центрове. Страхотен процент, но това не означава непременно, че електрическият мотоциклет би била единствената предпочитана форма на транспорт. 

Интересното е, че 53,38% от анкетираните са заявили, че ще спрат да карат, когато не могат да си купят нов мотоциклет с бензинов двигател. Докато 38,96% от анкетираните биха закупили мотоциклет с нулеви емисии само когато вече няма налични нови или употребявани мотоциклети с бензинов двигател. Само 7,67% биха закупили мотоциклети с нулеви емисии, когато все още има налични мотоциклети с бензинов двигател.

Пълните резултати от анкета.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Източници: femamotorcycling.eu, www.visordown.com, www.motomag.com, www.motomag.com

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Великобритания не включва мотоциклетите в бензиновата забраната от 2030

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button