DucatiStreetfighterМотоциклетиПремиери
Актуално

Впечатляващите Ducati Streetfighter V2 и V4 SP 2022

Ducati попълни своята гама от туристически и адвенчър-ендуро мотоциклети с DesertX, но също така не пропусна да обнови и допълни сегмента на голите си улични бойци за 2022 г. Ducati Streetfighter V2, задвижван с 955-кубиков L-Twin двигател със 153 конски сили и Streetfighter SP4, задвижван от 1103-кубиков V-4, с мощност от 208 конски сили, ще бъдат налични през февруари 2022 г.

През 2022 г. Ducati Streetfighter V2 (от ляво) и Streetfighter V4 SP (в средата) се присъединяват към Streetfighter V4 (вдясно).

 

2022 Ducati Streetfighter V2

Ако вземете Panigale V2, свалите обтекателите, смените нискоразположените ръкохватки (clip-on) с високо и широко кормило, ако скъсите предавките с по-голям заден пиньон, ще получите Panigale Streetfighter. А за да не правите всичко това, може просто да отидете до местния дилър на Ducati и да си купите новия Streetfighter V2 2022.

Ducati твърдят, че със Streetfighter V2 се фокусират върху ергономията, като го оборудват с по-широка и по-мека седалка, а също така сменят положението на степенките за по-удобна позиция на каране. Всичко това е далеч от идеята за намаляване на мощността, тъй като сърцето на Streetfighter V2 е 955-кубиковият двуцилиндров Superquadro двигател на Panigale V2, който според Ducati развива мощност от 153 конски сили при 10 750 об/мин и въртящ момент от 101 Нютона при 9000 об/мин.

Спирачките са почти идентични с тези на Panigale V2: радиални апарати Brembo M4-32 и дискове с диаметър 320 мм. Само накладките са различни, осигурявайки не толкова агресивно спиране, като са идеални за шосейна употреба. Предното окачване е Showa Big Piston Fork с ход 43 мм, а задното – с амортисьор Sachs, като и двете са регулируеми.

Streetfighter V2 наследява електрониката на Panigale V2, която включва 6-точкова измервателна система (IMU) с ABS Cornering, EVO „slide by brake“ спирачна система, Ducati Traction Control EVO 2, Ducati Wheelie Control EVO, Ducati Quick Shift (в двете посоки) EVO 2 и управление на двигателната спирачка (Engine Brake Control EVO). Има три режима на каране (спортен, шосеен и за мокра настилка), а Streetfighter V2 е съвместим с Ducati Data Analyzer (DDA + GPS) и Ducati Multimedia System.

Новият Ducati Streetfighter V2 2022 ще се предлага в цвят „Ducati Red“ от февруари 2022 г.

2022 Ducati Streetfighter V4 SP

И тъй като Ducati са решени да покажат най-доброто за 2022г., следващият модел, който представят, е Streetfighter V4 SP. Определят го като най-вълнуващия гол спортен мотоциклет, който някога ще излезе от производствената линия в Борно Панигале.

Streetfighter V4 SP, небрежен на вид, вдъхновен от тестовите мотоциклети преди началото на MotoGP и SBK сезона (“Winter Test”), разполага с първокласно оборудване, наследено от още по-превъзходния Superleggera V4.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Карбоновите джанти са с 1,4 килограма по-леки от алуминиевите на Streetfighter V4S, като това увеличава инерцията с 26% отпред и 46% отзад и води до по-голяма пъргавина. Спирачките са Brembo, с ексклузивните предни апарати Stylema R, а окачването е Öhlins Smart EC 2.0 с променливо затихване, адаптиращо се към пътната настилка.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Туптящото сърце на Streetfighter V4 SP е „Desmosedici Stradale“ с обем от 1103 кубика, мощност от 208 конски сили и сух съединител STM-EVO SBK, който се представя чудесно при агресивно каране на пистата. Всъщност Ducati дават да се разбере, че този уличен боец всъщност принадлежи на пистата – с отворен карбонов капак на съединителя и лесно сваляща се стойка за регистрационния номер.

През февруари 2022 г. Streetfighter V4 SP ще се предлага със седалка само за водача и небрежни разцветки тип „Winter Test“.

Симеон Кръстев

Мотоциклетен ентусиаст и пътешественик. Автор и преводач на материали в сайта. Обича високите скорости, пътешествия до непознати места и природата. Любител планинар и автор на блога Simeon Travel Space.

Свързани статии

Back to top button