3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Мега проектиПътна обстановкаРекордиРумънияТрансалпинаТрансфъгърашан

Откриват моста Браила на Дунав. Тестват го с 60 камиона с тегло 2400 тона!

На 6 юли официално се пуска трафика по моста Браила, Румъния. Японските и италианските строители (Webuild -IHI), които изпълняват проекта, вече сглобяват последните парапети и пътни знаци и правят последни проверки и тестове на един от най-дългите висящи мостове в Европа.

За този висящ мост, който ще осигури пътната връзка между Браила и Тулча, са използвани 81 000 км стоманена тел за кабелите и 28 000 тона желязо за 86-те сегмента на металната престилка.

Италианският изпълнител Webuild, в сътрудничество с японската фирма IHI Infrastructure Systems, завърши тестовете за натоварване на моста, преди неговото откриване.

След като бъде завършен, мостът над река Дунав ще бъде вторият най-дълъг висящ мост в континентална Европа, с дължина от 1975 м и основна палуба с размери 1120 м.

Строителният екип предприе статични и динамични тестове за натоварване, за да потвърди стабилността на конструкцията.

Като част от тестовете мостът беше подложен на предизвикателства, включително 60 камиона с общо тегло 2400 тона, които бяха стратегически разположени на палубите му.

Седем години в процес на създаване

Поръчан от румънската държавна компания CNAIR от името на Министерство на инфраструктурата, мостът ще включва четири ленти, една аварийна лента и специални алеи за велосипедисти и пешеходци.
Той ще cвъpзвa Бpaилa c oĸpъг Tyлчa, ĸoйтo се нaмиpa в иcтopичecĸaтa oблacт Дoбpyджa.
Очаква се, когато бъде завършен, да съкрати пътуването с около 50 минути. А освен това много често през зимата и пролетта фериботите не работят заради замръзвания, мъгли или бури, така че новият мост ще е много важна и единствена връзка между двата бряга на Дунав в този район.

А българските мото пътешественици от Варна, които атакуват проходите в Карпатите и предпочитат да минат през Дуранкулак, ще имат още една връзка към панорамните румънски трасета, освен мостовете Черна вода и Гьоргени. Ще припомним, че от Варна в посока Констанца можете да се отбиете по шосе 22 и да посетите старата българска крепост от Първото българско царство – Енисала. След това можете да продължите към Бралиа, а от там към Източните Карпати и ждрелото Биказ.

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button