HondaМото героиМото пътешественициМото туризъмОколосветски мото пътешествияРекордиСкутери
Актуално

Нов световен рекорд – скутер Honda с кош обиколи света

Британски мото приключенци поставиха нов рекорд за изминати 55000 км около света със скутер Honda SH300i, оборудван с кош.

Поздравления за Мат Бишъп и Рийс Гилкес за това, че са първите (достатъчно луди) хора, обиколили земното кълбо с Honda SH300i, оборудвана с кош!

Въпреки че завършват пътуването преди известно време (връщат се през януари 2019 г.), те са включени в „Книгата на Рекордите на Гинес“ в изданието от 2021 г. – в раздела „Епични пътешествия“, короновани за притежатели на рекорда „Най-дългото пътуване със скутер с кош“.

Тяхното величествено пътешествие отнема 15 месеца, като през това време изминават над 55000 километра през 35 държави. Пътуването е осъществено с помощта на благотворителни организации, борещи се срещу съвременното робство и трафика на хора. Понастоящем те са единствените, които са обиколили земното кълбо на скутер с кош, като по време на пътуването си събират впечатляващите 7215 британски лири, поделени между тях и 10 благотворителни организации.

Още по-невероятен е фактът, че кошът е бил собственоръчно направен, а до началото на пътуването си те нямат никакъв опит на две колела. Двамата смятат, че успешното им пътуване се дължи на добротата на непознати, които са срещнали по пътя – както се казва, не е важна посоката, а самото пътешествие…

Мат, цитиран от „Banbury Guardian“:

„Знаехме, че ще се борим и в това беше смисълът. Идеята беше да видим докъде можем да стигнем с много малко пари и помощта на напълно непознати.“

По време на своето околосветско мото пътешествие момчетата преминават през всякакви условия – от изгарящата жега на Сахарската пустиня до ледената пустош на Сибирската пустиня. Срещнали дори хипопотами в Африка и мечки в Америка – достатъчно плашещо за хора, пътуващи на скутер с кош.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

Тяхното превозно средство е скутер Honda SH300i с домашно модифициран кош.

Стикери от Емблематични Мото Трасета

Чарли Прескот техен приятел и главен инженер на проекта „SH300i“, разказва:

„Казах, че ще им помогна да го изработят, но честно казано се притесних дали ще се върнат.“

Мат и Рийс учат в движение механиката на мотоциклета.

Двамата нямат абсолютно никакъв опит в карането на мотор преди да планират пътуването и никога не са сядали в кош. Освен това са пълни новобранци в механиката на мотоциклета и научават какво е колесен лагер, едва когато техният се чупи в пустинята Сахара, в навечерието на Нова година през 2018 г.

Момчетата казват, че тяхното глупаво пътуване доказва, че светът е добро място, пълно с прекрасни хора. Рийс добавя, че 99 процента от хората, които са срещнали по пътя, били фантастични и че те събирали човешката доброта, за да я разнасят по света.

Непознати им оказвали помощ за какво ли не – от това да ги подслонят в дома си, за да пренощуват, до това да ги спасят от животозастрашаващи ситуации. Затова Мат и Рийс казват, че хората, които са срещнали по пътя, са единствената причина, поради която са попаднали в Книгата на Гинес.

Откакто са се върнали у дома, те са заети с това да продуцират филм и да напишат книга за своите приключения. Също така ръководят Armchair Adventure Festival – първия в света виртуален приключенски фестивал.

За желаещите да научат повече за пътуването им, те издават книга, като £1 от всяка книга се дарява за благотворителност.

Снимки: facebook страницата на TheSidecarGuys

Симеон Кръстев

Мотоциклетен ентусиаст и пътешественик. Автор и преводач на материали в сайта. Обича високите скорости, пътешествия до непознати места и природата. Любител планинар и автор на блога Simeon Travel Space.

Свързани статии

Back to top button