понеделник, 06/04/20

Информационен портал за мото туризъм
Невероятната Honda ATC 250R или най-бързата триколка

Невероятната Honda ATC 250R или най-бързата триколка

Honda ATC 250R е една от най-култовите машини, които са част от триколесната „лудост“, обхванала мотоциклетния свят през 70-те и 80-те години.

По-късно, поради съображения за сигурност и появилите се инциденти, тези машини ще бъдат заменени от четириколесни.

Спецификация и история на модела

Honda ATC 250R е представен през 1981 с двутактов, едноцилиндров двигател с въздушно охлаждане и една цел: да доминира в състезанията с триколесни. До този момент всички триколесни машини на Honda са били четиритактови. Двутактовият 248-кубиков двигател на ATC 250R е бил много по-подходящ за състезания. Има и предно и задно окачване (което е необичайно за този клас), a шасито е проектирано за състезания.

Първото поколение на ATC 250R представлява най-бързата машина в класа си, записвайки няколко сериозни победи. Всяка година от компанията инвестират сериозно в модела и развитието му, за да останат начело и да се установят като основен избор за състезателите.

Двигателят има балансиращ вал, за да се премахнат вибрациите при високи обороти, трансмисията е петстепенна, а най-важното е задната ос, свързана с рамо и изцяло регулируем моноамортисьор.

Първият модел е от  1981, с предна четирибутална дискова спирачка и барабанна отзад, а през 1982 е заменена с дискова. Предното окачване е с ход 170 мм, а задното със 109 мм.

Следващото поколение излиза през 1983 и се продава през 1984, с подобрени окачване и спирачки. Окачването е Honda Pro-Link с ход  220 мм и 205 мм и дискови спирачки

Моделите от 1985/1986 са най-бързите и екстремни Honda ATC 250R.  Окачването отново е Pro-Link , но ходът му и повишен до 248 мм. Рамата също е променена, но най-важен е новият двигател с водно охлаждане. Той отново е двутактов и със същия работен обем, но с осезаемо повишена мощност. Трансмисията е шестстепенна и максималната скорост е над 110 км/ч.

Производството на ATC 250R спира в края на 1986. Носят се слухове, че е разработен модел и за следващата година и малко бройки са изпратени съм дилърите. Но от Honda дават инструкции, двигателите да бъдат демонтирани, а рамите им да бъдат нарязани.

Оцелелите Honda ATC 250R са много търсени от ентусиасти и колекционери, особено късните версии от 1985 и 1986. Много трудно е да се намерят такива в добро състояние и без инциденти.

Все пак има невероятно запазени екземпляри, като този  ATC 250R от 1895. Той е в оригинално състояние и не е реставриран. Има окачване Pro-Link, дискови спирачки, както и последната модификация на двигателя с водно охлаждане.


Honda ATC 250R
{{ reviewsOverall }} / 10 От Ездачите (0 гласове)
Двигател0
Управление и поведение на пътя0
Спирачки0
Окачване и рама0
Комфорт и ергономия0
Дизайн0
Оборудване и екстри0
Качество на изработката0
Експлоатационни разходи0
Цена0
Какво казват хората... Направете ваше ревю. Качете снимка. Посочете година на вашия екземпляр
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю. Качете снимка. Посочете година на вашия екземпляр

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts