3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
EICMAMoto MoriniМОТОМото изложенияМотоциклетиПремиери

Moto Morini с 5 нови модела: Corsaro, X-Cape, Milano и Calibro блестят с новия V-Twin

На мото изложението EICMA 2023 Moto Morini представиха различни модели с различни работни обеми. Най-любопитни са новите Corsaro, Corsaro Sport, Milano, X-Cape и Calibro, всички те се задвижват от вариации на чисто новия двигател на италианците V-Twin EVO.

Както писахме наскоро, той е разработен изцяло в Италия.

Moto Morini Milano 1200 и X-Cape 1200:

Безспорно флагманите на компанията са нейкид машината Milano 1200 и голямото туристическо ендуро X-Cape 1200, които връщат марката там, където я помним в най-добрите ѝ години с Granpasso 1200 през 2008. Новият 1187-кубиков, V-Twin двигател, с който са оборудвани, отразява прераждането на 1200-кубиковия агрегат в гамата на марката, проектиран от Франко Ламбертини, главен инженер на проекта.

Новият агрегат е наречен „V2 Corsa Corta EVO“ и е ефективна еволюция на предишния V-twin, 1187 куб. с 87-градусово оформление, произвеждан до навлизането на Евро 4. Сега той е значително модернизиран и отговаря на най-новия регламент Евро 5+, като произвежда заявените 125 к. с., което е по-малко от старите 140 к. с. при архитектурата Евро 4.

Нейкид роудстъра Milano е описан като „вечен гол“ и е цялостна ревизия на предходната версия от 2019 г. Има нова, частично алуминиева рама, 4 кг по-лек шарнир, актуализирано окачване, спирачки Brembo, нова каросерия и 5-инчов TFT дисплей. Има също четири режима на каране, ABS в завой и LED светлини.

Moto Morini Milano

Новият X-Cape 1200 на практика е по-голям брат на X-Cape 650, пуснат миналата година.

Въпреки че двигателят на X-Cape 1200 е почти идентичен с този на новия Milano, неговата тръбна стоманена решетъчна рама е значително по-различна – с по-дълъг ход на окачването, спицови джанти и по-голяма 19-инчова предна джанта, носеща гуми Pirelli Scorpion. Спирачната система е поверена на Brembo.

Идва с голямо 7-инчово TFT табло, включващо интегрирана навигационна система, а други туристически екстри като странични куфари ще се предлагат допълнително. Целият мотоциклет е обвит в спойлери и напомня малко старите машини от 90-те години на миналия век. Определено го намираме за по-индивидуален от малкия X-Cape 650, но се притесняваме за успеха на модела, предвид огромната конкуренция в този клас, където от години има установени твърди титуляри. Проблем за бъдещите купувачи може да бъде и наднорменото му тегло от над 250 кг.

X-Cape 1200

Moto Morini Corsaro Sport 750 споделя платформата с голия Corsaro 750

Спортното сърце в гамата на марката е новият Corsaro Sport. Собственото тегло е под 200 килограма, а обърната телескопична вилка USD отпред е напълно регулируема. Височината на седалката е 840 милиметра. За спирачките Corsaro Sport отново разчита на първокласните Brembo, както при другите модели, а гумите естествено са в спортно-шосеен формат с голяма 190/55 гума отзад. На практика Corsaro Sport споделя една платформа с голия мотоциклет Moto Morini Corsaro 750, но с атрактивни спортни спойлери. Съответно двигателят е новият 750 V-twin от Moto Morini с диаметър и ход на буталото 90,0 x 58,9 милиметра, работен обем 749-кубически сантиметра и 96 к. с.

За съжаление Moto Morini нямат представителство в България и мераклиите за тези модели ще трябва да търсят варианти за закупуване от чужбина. Все още не знаем каква ще е цената на новите машини Moto Morini Corsaro Sport.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button