Електрически мотоциклетиРекордиСпортТехнологииФАКТИ

Макс Биаджи разбива рекорди за скорост с ел. мотоциклета Voxan

Рекордите съществуват, за да се подобряват и точно това направи шесткратният световен шампион по мотоциклетизъм Макс Биаджи с електрическия мотор Voxan Wattman. С едно впечатляващо представяне той счупи пет световни рекорда и постави шест нови.

Това не е изненада, предвид факта, че този мотор е проектиран да бъде най-бързият е-мотор в света. Той се охлажда от сух лед, има 425 конски сили и 15.9 kWh батерия. Возилото е около четири пъти по-мощно от повечето флагмански е-мотори на пазара като Harley-Davidson LiveWire, но батерията е със същия капацитет. Разликата е, че Voxan Wattman хаби тази батерия само за няколко обиколки, докато повечето комерсиални електрически мотори могат да издържат с часове.

Първоначално бе планирано опитът за рекорд да се проведе в Боливия, но в крайна сметка се случи на летището Шарлероа във Франция.

Може би най-впечатляващият от поставените рекорди бе максималната скорост от 405 км/ч. Сред другите рекорди са тези за скорост на различни отсечки от летящ или нормален старт.

„Когато ми предложиха да карам този мотор, бях много развълнуван и малко притеснен. Казаха ми, че вече са постигнали 600 км/ч на четири колела и сега искат да постигнат рекордните 400 км/ч на две колела. Тези рекорди ме правят много щастлив“, споделя самият Биаджи.

Снимки: Twiter
Макс Биаджи разбива рекорди за скорост с ел. мотоциклета Voxan

Източник: hicomm

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button