EICMAHusqvarnaМОТОМотоциклети

Husqvarna NORDEN 901: Северно сияние в Милано

Когато преди година и половина на бял свят се появи Husqvarna Vitpilen 701, се заговори сериозно, че в скоро време може да видим туристически мотоциклет с този двигател. А и Витпиленът изглеждаше толкова добре, че ни накара да мечтаем как тези остри непрекъснати форми биха стояли на някое по-голямо шаси. И ето че шведите в сътрудничество с КTM прочетоха мислите на аудиторията и представят в Милано концептуален мотоциклет, който буквално удиви тълпите на изложението в Италия.

Husqvarna шокира всички със своя концеппуален мотоциклет

Снимка: Husqvarna

Нещо повече, Husqvarna NORDEN 901 е с още по-голям двигател от очаквания. Предположенията са, че това е преработен 790-кубиков агрегат предоставен от KTM. Шведите са увеличи капацитета на популярния двуцилиндров LC8 двигател със 799 куб. см., които е нараснал до 889 куб. см. Така скандинавците направо се мятат в дълбоките води, заставайки на прага в сегмента на големите адвенчър мотоциклети.

Husqvarna има сериозна репутацията в създаването на офроуд мотоциклети и като прибавим опита на австрийската компания майка KTM, няма съмнение, че машината ще влиза в калта без капка страх. За тези намерения  свидетелстват страховити 21-инчови предни и 18-инчови задни джанти, WP окачване и гуми със сериозен грайфер.

Снимка: Husqvarna

Машината изглежда с приличен просвет, предпазител на двигателя и яко оребрение с роубари, на които мото приключенците вече мечтаят да окачат чантите и екшън камерите. Производителят обаче подчерта, че NORDEN 901 е проектиран да се представя успешно и на пътя, като е достатъчно универсален, за да се справя с ежедневните пътувания.

Мотоциклетът има малко ретро стил, който ни връща към старите издания на Рали Дакар. Въпреки това се чуват и мнения, че дяволски прилича на ADV машините на KTM от края и началото на втората декада на хилядолетието, като KTM 990. Други пък откриха прилика с Cagiva Elefant. Но без съмнение веднага разбирате, че става въпрос за шведската фирма, когато видите лимонено жълтия кант, който пресича черния корпус, както и емблематичния в Svartpilen и Vitpilen, кръгал фар с LED очерк. Определено мотоциклетът изглежда доста агресивно и готов за дните преди Страшния съд.

Ще може ли обаче този байк да застраши доминацията на Africa Twin в този клас? Отговорът се крие в цифрите. На килограмите и цената. Засега строго засекретени. Очаквайте информация в meteo-ride.com от отварянето на досието на Husqvarna NORDEN 901 през 2020 г.

[mom_video type=”youtube” id=”Vr-Y1JTgQxE” width=”1001″ height=”462″]

Коментари

комeнтара

Покажи повече

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button