3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
HondaЛюбопитноМотоциклетиМотоциклетна индустрияРетро хроники

Honda CT125 Hunter – мини приключенецът който подлуди света! Ще го видим ли най-сетне в Европа?

Откакто през пролетта на 2020 година Honda официално потвърди, че ще съживи легендата от 60-те Honda CT125, всички любители на нестандартните мотоциклети са в трепет и очакват тя да се появи в тяхната част на света.

Това е така, защото новината бе, че първоначално мотоциклетът ще се продава само на японския пазар. Всички се надяват обаче, че от Honda скоро ще разширят географията на предлагане.

Оригиналният Honda CT125 от 60-те години представлява разклонение на тогавашния оригинален Super Cub и се произвежда под различни имена, с различни двигатели и на различни пазари до 1994 г.

Съвременният CT125 Hunter Cub също има много общо с обновения Super Cub C125, но с модифицираното шаси за по-добро представяне извън пътя. Предната вилка на Hunter Cub е с ход 10,9 см в сравнение на 8,9 см на Super Cub. Затова новата машина ще се справя по-добре извън пътя. Допълнително за неговите офроуд способности се грижат високият ауспух и планката за предпазване отпред на едноцилиндровия двигател.  От Honda съобщават, че просветът е 16,5 см.

Двигателят е четиритактов, с въздушно охлаждане. Той е едноцилиндров, с обем 124 кубика. Има автоматичен центробежен съединител и полуавтоматична четиристепенна трансмисия, като задвижващата система на Super Cub.

Hunter Cub има различен начин на всмукването на въздуха, което води до малко по-малка мощност от Super Cub. Но пък има по-голям въртящ момент при ниските обороти – пикова мощност от 8,7 к. с. при 7000 об/мин и въртящ момент от 11 Нм при 4500 об/мин.

Рекламата, която се появи през 2020.

Докато Super Cub използва задна барабанна спирачка, Hunter Cub има дискова спирачка. ABS се предлага стандартно при CT125, но както при Super Cub, той работи само на предното колело.

Други разлики от Super Cub включват заден багажник, сгъваеми стъпенки, кикстартер и малко по-голям резервоар за гориво – 5,3 л. Теглото е 120,2 кг, с около 22 килограма по-тежък от Super Cub. За Япония Honda предлага Hunter Cub в два цветови варианта: Glowing Red и Matte Fresco Brown.

Към момента от компанията не са потвърдили дали CT125 Hunter Cub ще се предлага на други пазари.

Нов стикер в нашия магазин - Пътищата на остров Корчула

От Honda казват, че в допълнение към CT125 Hunter Cub, ще дебютира нов концептуален модел. За него няма никаква информация, освен че е наречен „FUN“.

Мини постапокалиптичният ловджийски мотоциклет се появява точно на време, но не навсякъде. И най-тъжното – отсъства в Европа.

Постепенно, въпреки отложения дебют в Осака през 2022 заради коронавируса, машината тихомълком започна да се появява на определени пазари – в САЩ, Тайван, Нова Зеландия, Австралия и др., но не и в Европа.

По-малко от година и половина след своя дебют, CT125 Hunter Cub вече има доста къстамизирани варианти.

В известното онлайн издание за къстамизирани мотоциклети bikeexif.com вече има цели 4 разработки на машината. Някои дилъри директно предлагат готови комплекти за персонализиране на CT125. Това означава, че може да си купите малкия „Mad Max“ напълно готов за един бъдещ антиутопичен свят. 

За нула време гъбарският ловджийски мотоциклет отново се превърна в любимец на аудиторията. В САЩ обаче се зароди друга истерия около CT125 Trail, както е известен там. Клиентите не желаят червения цвят и съвсем естествено, като за горски мотоциклет, предпочитат зеления, от който обаче има малко наличности.

Да видим обаче дали за 2023 „ловецът“, освен нови цветове, няма да получи и нови пазари.

Машинката е толкова желана в Европа, че дори се появи петиция за пускането му на стария континент, адресирана към Honda Motorcycle.

Ако и вие сте от тези, които желаят CT125 Hunter Cub да се появи при нас, можете да подкрепите петицията на този сайт.

Николай Бойчев

Мотоциклетен приключенец и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. С поглед върху мотоциклетната индустрия и общност. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button