неделя, 05/04/20

Информационен портал за мото туризъм
HONDA CB750 SANDCAST   – ПЪРВИЯТ СУПЕРБАЙК

HONDA CB750 SANDCAST – ПЪРВИЯТ СУПЕРБАЙК

Това е оригинална Honda CB750 Sandcast. Нарича се така, защото е от първата година на производство и за обработката на двигателя е използван пясък.


От Honda бързо разбират, че търсенето на този мотоциклет ще е толкова голямо, че този процес на обработка няма да е възможен, затова инвестират в обработка на метала, подходяща за производство на големи количества детайли. Затова тези ранни модели, изработени по тази технология стават особено търсени и цената им е осезаемо по-висока от тази на следващите модели от серията.

Невероятната Honda CB750

Трудно е да си представим значението на CB750 в мотоциклетната история. Някои го наричат първият модерен мотоциклет и името „супербайк“ е свързано точно с него. Когато е представен през 1969-та, мотоциклетният свят е бил съвсем различно нещо. Доминирали са британски и американски мотоциклети, следвани от италианските и немските машини. Кикстартерите, барабанните спирачки, течовете на масло и повредите са били нещо обичайно.

При появата му, цената на мотоциклета е била 1495 долара. Конкурентните модели са стрували от 2500 до над 4000 долара. Комбинацията от цената и надеждността превърнали CB750 в хит на американския пазар, както и на другите пазари, на които се е предлагал. Другите японски производители не били много назад и Kawasaki, Suzuki и Yamaha имали четирицилиндрови модели с голяма кубатура. Всички те били толкова сходни, че получили името UJM – универсален японски мотоциклет.

HONDA CB750 SANDCAST   – ПЪРВИЯТ СУПЕРБАЙК

Няма съмнение, че CB750 е един от най-значимите мотоциклети на 20-ти век. Влиянието му, както на японския, така и на останалите пазари е осезаемо и го превръща в избор за феновете и днес.

Мотоциклетът представен тук е от първата година на производство – 1969. По това време от Honda не знаели как ще се продава, затова правели различни промени по него и частите му. Отличителен е червеният цвят и златистата линия, както и производственият му номер: 1484. Реставриран е през 1990-та, оттогава е изминал само 400 мили и е в невероятно състояние.

  • HONDA CB750 SANDCAST   – ПЪРВИЯТ СУПЕРБАЙК
  • HONDA CB750 SANDCAST   – ПЪРВИЯТ СУПЕРБАЙК
  • HONDA CB750 SANDCAST   – ПЪРВИЯТ СУПЕРБАЙК

HONDA CB750 SANDCAST   – ПЪРВИЯТ СУПЕРБАЙК

Източник и снимки: silodrome.com

HONDA CB750 SANDCAST
{{ reviewsOverall }} / 10 От Ездачите (0 гласове)
Двигател0
Управление и поведение на пътя0
Спирачки0
Окачване и рама0
Комфорт и ергономия0
Дизайн0
Оборудване и екстри0
Качество на изработката0
Експлоатационни разходи0
Цена0
Какво казват хората... Направете ваше ревю. Качете снимка. Посочете година на вашия екземпляр
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Направете ваше ревю. Качете снимка. Посочете година на вашия екземпляр

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts