АнализиМега проектиМЕТЕОПолитикаПътна обстановка
Актуално

Хърватите отклоняват Ядранската магистрала с моста Пелешац преди Босна

Пълна пара за строителство с рекордните 725 работници на място

Мега проектът, който стартира през 2018 г., предвижда изграждане на нови пътища с дължина 32,5 км. Така дългата Ядранска магистрала ще има още едно живописно разклонение и чисто нови пътища на полуостров Пелешац.

Основната част на проекта е изграждането на мост с дължина 2,5 км, който ще бъде пряка пътна връзка между голяма континентална Хърватия с Южна Далмация. Южният хърватски район е отделен от останалата част на държавата от Неумския коридор в Босна и Херцеговина (широк приблизително 10 км). Именно в Южна Далмация се намира емблемата на Хърватия - средновековният град Дубровник, който е изключително важен за хърватския туризъм и икономика.

Освен това дейностите включват изграждане на трасе, довеждащо до главния път на полуостров Пелешац, надграждане на съществуващите пътища на полуострова и изграждане на обходния път на туристическия град-атракция Стон, който е портата към континетталната част и Ядранската магистрала в посока Дубровник и Черна гора.

Карта на рйона. В малкия град Биестра очакват бум на туризма след пускането на моста. Полуостров Пелешац е слаборазвит поради своята откъснатост. /Графика: meteo-ride

Предисторията


На ръба на дипломатическия конфликт и отворени стари рани

Към настоящия момент проектът е в своята втора година, но да се върнем в близкото минало и да си припомним идеята за моста. Тя датира от ранните години на съвременна Хърватия, но проектът изкристализира през 2007 година в следствие на отчетените огромни загуби за икономиката и туризма при преминаването на двата гранични пункта на на босненска територия.

За туристите това не е особен проблем, въпреки че понякога на опашката може да се чака и около 30-40 минути. Но за транспорта на стоки и работници от най-южната точка на Хърватия към сърцевината на страната, това се оказва голям проблем. Затова и няколко поредни правителства чертаят планове как да свържат двете части, така че да направят транспорта на стоки, услуги и хора непрекъснат.

Това 10-километрово парче земя бе присъдено на босненците съгласно Дейтънското споразумение от 1995 г. и последвалото през 1999 г. двустранно споразумение, подписано от президентите Алия Изетбегович и Франьо Туджман, което регулира близо 1000-километровата граница между двете държави и граничната акватория.

Босна и Херцеговина изразява притеснения, че акваторията й ще бъде засегната от моста, но най-вече държавата ще претърпи финансови загуби поради намалелия транзитен сухопътен трафик./ Снимки: Croatia Roads

Споразумението обаче е ратифицирано само в Сараево, никога не е било потвърдено в Загреб. Плановете за строежа на моста повдигнаха стари нерешени въпроси и спомени от войната. И така, идеята за строителство на моста бе посрещнатс с ожесточена съпротива в Сараево, които се страхуват от затваряне на излаза си към открито море.

През 2012 г. Амер Капетанович, заместник министър в босненския кабинет, заяви, че държавата му няма против изграждането, но е важно да се уточни дали този мост няма да блокира свободното преминаване на кораби, идващи и заминаващи от пристанището в Неум. За това важен е и въпросът за архитектурата на самото съоръжение, на който ще се спрем по-долу. Но преди това...

Борбата на компаниите изпълнители и китайският "софт пауър" на Балканите

С влизането на Хърватия в ЕС и с отминаването на световната икономическа криза, дебатът за моста отново излезе на дневен ред и през 2017 г. въпросът беше не кога, а кой ще започне строежа. Благодарение на членството на Хърватия в съюза, планът на стойност 526 млн. евро бе възроден. Така проектът се оказа с европейско финансиране, което покрива над 85 на 100 от цената му.

Тениски на Road Adventures for Bikers Тениски на Road Adventures for Bikers

В обществената поръчка се кандидатира и държавната китайската сторителна фирма CCCG с много ниска цена. През януари 2018 компании, които не бяха избрани, обжалваха процедурата за обществената поръчка, като обвиниха китайския участник в търга, че нарушава правилата на Евросъюза за подобни поръчки и че може да се ползва от нерегламентирана държавна помощ. Хърватия обаче отхвърли жалбите на австрийската строителна компания "Щрабаг" и на италианската фирма "Асталди".

Стикери от Емблематични Мото Трасета

"Не бе доказано, че избраният участник в търга е използвал държавна субсидия, нито че е предложил дъмпингова цена", гласи решението по жалбата на хърватската държавна комисия за обществени поръчки.

В крайна сметка вклинилата се китайската държавна компания China Communications Construction Group ще изгради мостовата конструкция, но европейските фирми също останаха в играта, като "Щрабаг" ще прави тунелите и прилежащата инфраструктура.

Структурата на моста облагодетелства мотоциклетистите

Четирилентовият мост, който ще намали времето за пътуване до полуостров Пелешац и Дубровник с няколко часа, ще бъде открит през 2022 г. Той ще бъде десет пъти по-тежък от Айфеловата кула и основните колони ще бъдат високи 100 метра, което е почти колкото грандиозната католическа катедралата в Загреб, която е висока 108 метра. Най-важното обаче е, че мостът ще бъде снабден с противовятърни прозрачни пана, които трябва да парират поривите на вятъра в залива, както и опасното явление борà, за което сме писали.

Хърватите отклоняват Ядранската магистрала с моста Пелешац преди Босна

С пълна пара

Според данните, които всекидневник Вечерни лист получава от хърватската агенция за пътища, досега цели 11 от 12-те стълба на бъдещия мост са се показали над морето. През август 2020  вече са поставени 20 сегмента от стоманената носеща конструкция и е започнато строителството на пилоните.

От рекордните 725 работници, които са на строителната площадка, 153 са технически и помощен персонал, а останалите са работници, инженери и моряци на кораби. Освен това се работи и по пътищата за достъп до моста Пелешац.

Предложения за името

Съвсем логично е мостът да се казва Пелешец, на името на полуострова, с който ще се свързва. Все пак в хърватската общественост се коментира и по-романтични имена. Игор Прижмич, режисьор и инициатор на фестивала на изкуствата „Марко Поло" в Чорлука, смятан от някои историци за роден град на великия пътешественик, предлага мостът да носи името на знаменития му съгражданин.

Той преговаря интензивно с китайската компания строител, които наистина харесват тази идея.

"В крайна сметка името Марко Поло означава много за китайците и те го ценят и уважават - и може би дори повече от нас в Хърватия“, каза Прижмич.

Хърватите отклоняват Ядранската магистрала с моста Пелешац преди Босна


Източници:

  • www.croatiaweek.com
  • povezanahrvatska.eu
  • 7dnevno.hr
  • www.jutarnji.hr
  • www.dnevnik.bg
  • www.investor.bg
  • www.lentata.com

Николай Бойчев

Мотоциклетен почитател и ентусиаст от 2005 г., с опит из пътищата в България и Европа. Автор на статии, анализи и ревюта на емблематични мото трасета и на мотоциклети. Занимава се активно с въздушна фотография и заснема пътищата от птичи поглед.

Свързани статии

Back to top button