петък, 28/02/20

Информационен портал за мото туризъм
expo 20
Harley-Davidson Fat Boy става на 30 години

Harley-Davidson Fat Boy става на 30 години

Лимитирана версия отбелязва три десетилетия от появата на култовия модел


 

Harley-Davidson Fat Boy става на 30 години

След три десетилетия на почти постоянна популярност и с дизайн, който някак си успя да улови духа на новото хилядолетие (видяхме го не само в „Терминатор 2“, но и в „Като рокерите“, и дори в „Зайнфелд“ и „Семейство Сопрано“), Fat Boy си заслужи създаването на специална версия в негова чест. Тя отдава почит на оригинала с преобладаващо черни детайли, една разцветка – Vivid Black и пластина с уникален сериен номер.


Както може би знаете,  първият Fat Boy се появява през 1990, проектиран от Уили Джи Дейвидсън и Луи Нец. Свежата и съвременна визия е подсилена със сребристи детайли и широко кормило с голям хромиран фар, а джантите са алуминиеви, с широки гуми. Всички това са отличителни белези на Fat Boy и до днес. Както споделя Брад Ричардс, вицепрезидент на дизайнерския отдел: „Fat Boy взима визията, пропорциите и силуета на модела Hydra-Glide от 1949 и напълно ги модернизира за едно ново поколение ездачи.”

Harley-Davidson Fat Boy става на 30 години

Уили Джи проектира крилатото лого на резервоара, което остава символ през годините, дори когато Fat Boy се завръща в новата Softail гама за 2018.  Настоящият модел носи много от тези белези, от дебелите гуми и плътните джанти до големия фар и двигателя Milwaukee Eight 114 – това важи обаче и за юбилейния модел. Къде тогава са разликите с лимитираното издание? Неговото излъчване е още по-впечатляващо с черните детайли, включително двигателя, джантите и изпускателната система. Те контрастират с бронзовите детайли на двигателя и конзолата. Но извън това единственото нещо, което отличава специалната версия от обикновената е нейната лимитираност: ще бъдат произведени само 2500 броя и всеки от тях на резервоара ще има пластина с индивидуален номер.

Harley-Davidson Fat Boy става на 30 години

Иначе веднага ще разпознаете характерните черни на Fat Boy – джантите Lakester, които се боядесина в сатенено черно, с гума 160 мм отпред и 240 мм отзад. Двигателят също е черен, с детaйли в бронзов цвят. Ауспусите са тъмни в цвят Black Onyx, който e с „устойчиво покритие срещу физическо отлагане на пари”, както казват от Harley и позволява при силна светлина да се види хрома под него.

А как се кара? Тук няма изненади – отличната Softail рама, означава, че можете да очаквате много по-добро управление от предишните по-тежки поколения Fat Boy. Освен това можете да разчитате, че задното окачване със скрит моноамортисьор ще пресъздава визията на хардтейл. Като окачването може да се регулира със завъртането на удобен превключвател. Има и възможности за тунинг и подобрение чрез комплекти Screamin’ Eagle. Така че, ако искате още повече от машината, имате възможности.

А на въпроса за източника на вдъхновение за стила на юбилейния Fat Boy, Ричардс отговаря:

„За 30-годишнината на модела искахме да създадем нещо много специално и затова заложихме на популярността на черните нюанси и идивидуалното номериране на всяка бройка, за да направим мотоциклетът наистина уникален и ексклузивен.”

Що се отнася до цената, очакванията са в САЩ новият Fat Boy 30th Anniversary 2020 да струва 22 000 долара.

Коментари

комeнтара

About The Author

Related posts