3-ТА СРЕЩА НА ROAD ADVENTURES

СЪРНИЦА'24
Мега проектиПътна обстановкаРекордиРумънияТрасета с мостовеФАКТИ

Румъния напредва с моста „Браила“- един от най-дългите висящи в Европа

С монтирането на последния сегмент от металния панел на висящия мост Браила – Тулча приключи най-важният етап от този мега проект.
 
От следващата седмица над 200 заварчици ще работят по окончателното фиксиране на сегментите, които тежат комбинирано 22 000 тона.

Със своите близо 2 километра и 1120 метра между основните кули, „Браила“ е шеститят най-дълъг висящ мост в Европа (без тези, свързващи два континента над Босфора).

Общата му дължина е 2194,3 м, а пилоните на гиганта ще се издигат почти като небостъргачи – нa 192 мeтpa. Разстоянието на висящата част между двете основни кули е 1120 м. Пo моста paбoти итaлиaнo-япoнсĸи ĸoнcopциyм, като работата стартира през 2019 година.

ТОП 6 на най-дългите висящи мостове в Европа, според дължината на висящата част:

  1. Дъ Грейт Белт – Дания: 1624 метра (1998)
  2. Хамбър – Великобритания: 1410 метра (1981)
  3. Хардангер – Норвегия: 1310 метра (2013)
  4. Хьога Кустен – Швеция: 1210 метра (1997)
  5. Хологаланд – Норвегия: 1145 метра (2018)
  6. Браила – Румъния: 1120 метра (-)

Мостът трябва да cвъpзвa Бpaилa c oĸpъг Tyлчa, ĸoйтo се нaмиpa в иcтopичecĸaтa oблacт Дoбpyджa.

Очаква се, когато бъде завършен, да съкрати пътуването с около 50 минути. А освен това много често през зимата и пролетта фериботите не работят заради замръзвания, мъгли или бури, така че новият мост ще е много важна и единствена връзка между двата бряга на Дунав в този район.

А българските мото пътешественици от Варна, които атакуват проходите в Карпатите и предпочитат да минат през Дуранкулак, ще имат още една връзка към панорамните румънски трасета, освен мостовете Черна вода и Гьоргени.

Ще припомним, че от Варна в посока Констанца можете да се отбиете по шосе 22 и да посетите старата българска крепост от Първото Българско Царство – Енисала. След това можете да продължите към Бралиа, а от там към Източните Карпати и ждрелото Биказ.

Румъния успя да получи 363 млн. евро за строителството на съоръжението, като парите са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). Мостът трябва да бъде завършен през 2023 г. и ще бъде гордост за гр. Браила и цяла Румъния, а защо не и Балканите.

 

Milena V. Ivanova

Мотоциклетен ентусиаст и приключенец. Редактор, автор на статии, интервюта и рубрики, свързани с мото туризма и мотоциклетната индустрия. Преводач от английски на материали от чуждестранни медии.

Свързани статии

Back to top button